13/07/2024

Zašto odabrati montažnu gradnju?

9 uvjerljivih razloga za montažnu kuću. Montažne kuće – moderna montažna gradnja danas ne zaostaje za drugim načinima gradnje.

1.

Individualno i inovativno

Suprotno uvrježenim predrasudama, moderna montažna gradnja nudi raznolike mogućnosti oblikovanja i individualizacije. Iako postoje takozvane projektno gotove montažne kuće s optimiziranim osnovnim dizajnima gdje su moguće samo manje promjene, većinom se montažne kuće planiraju potpuno individualno, do najmanjeg detalja, a prema željama investitora, naravno prema projektu arhitekta. Dakle, kao i kod svakog drugog sistema gradnje, moguće je sve, od prizemnica do višekatnih gradskih kuća, u svim oblicima i dimenzijama. Pri tome je industriji uspjelo uspostaviti vrlo visoke standarde, na primjer energetske, kroz građevinske i tehničke prilagodbe, optimizacije i raznolike vl astite razvoje. Tako je danas drvena montažna gradnja ne samo u korak s vremenom, već je često i korak ispred.

Prefabrikacija u tvornici

Često nastaje iz obiteljskih poduzeća poput stolarija ili pilana, današnji proizvođači drvenih montažnih kuća zapošljavaju stotine specijaliziranih radnika i imaju ogromne proizvodne hale. U njima se montažne kuće izrađuju u stabilnim vremenskim uvjetima, neovisno o vremenskim uvjetima i s modernom tehnologijom uz milimetarsku preciznost. Kompletno pripremljeni zidovi i krovni dijelovi kod montaže se kamionom dostavljaju na gradilište te u kratkom roku, obično u jednom do dva dana montiraju. Kvaliteta se može vrlo dobro nadzirati i osigurati tijekom same predprodukcije kuće u tvornici. Osim toga, gradnja kuće je na ovaj način precizno planirana. Stoga je i vrijeme gradnje vrlo kratko, nakon jednog do dva dana montaže kuća je u vanjskim gabaritim gotova no onda kreće unutrašnje uređenje koje obično traje oko dvanaest tjedana.

2.

3.

Sve iz jednog izvora

Ako odaberete gradnju montažne kuće po sistemu ključ u ruke, onda imate kontakt samo s jednim izvođačem za gotovo sve radove. To osigurava glatku gradnju i sve završne radove nakon izgradnje montažne kuće čime se eliminira stres i kašnjenja zbog usklađivanja vremenskih okvira različitih obrtničkih radova. Osim toga, mnoge tvrtke koje proizvode montažne kuće nude i izgradnju podruma ili imaju partnerske tvrtke. Unutarnje uređenje je također dio usluge, ovisno o stupnju završetka. Oprema, materijali i građevinski elementi, od crijepa do unutarnjih vrata i tuš armature , biraju se uz pomoć kompetentnih savjetnika tijekom dogovora i odabira materijala. Neki proizvođač i nude i prilagođeni (ugradbeni) namještaj te na sebe preuzimaju planiranje osvjetljenja, vrta i kuhinje, stvarajući tako prilagođeni dom koji izgleda kao cjelina.

Energetska učinkovitost

Montažne kuće zadovoljavaju sve zakonske propise o energetskoj učinkovitosti tj. niskoenergetskoj gradnji. Budući da tehnološka oprema i ovojnica kuće u montažnim kućama čine višestruko testirani cjeloviti sustav, ne samo da se mogu dobro izračunati troškovi same tehnike, već i očekivane uštede zbog njihove niske potrošnje energije. Proizvođač montažne kuće ponudit će vam nekoliko kombinacija sustava grijanja i hlađenja, kojima kuća ispunjava tražene zahtjeve energetske učinkovitosti. Također treba imati na umu da su montažne niskoenergetske kuće objekti s minimalnom potrošnjom energije i da se za grijanje i hlađenje prostora koriste sustavi koji rade na obnovljive izvore energije.

4.

5.

Ekološko i zdravo stanovanje

Drvo ima mnoge dobre osobine, prirodni je građevinski materijal koji ima visoku nosivost, može regulirati vlažnost zraka u prostoriji i ima dobra svojstva toplinske izolacije. Osim toga, on je obnovljivi, domaći resurs i skladište CO2. Mnogi proizvođači biraju i prirodne građevinske materijale za cijelu strukturu zida, uz drvo iz domaćeg, certificiranog šumarstva, koristeći izolaciju od drvenih vlakana i celuloze. Ovi ekološki proizvedeni građevinski materijali obično štede okoliš i ljude, tj. ekološki način gradnje često je i vrlo koristan za biološku gradnju. Međutim, i umjetni, ali ispitani građevinski materijali bez štetnih tvari mogu zadovoljiti zahtjeve za zdrav dom. A neki proizvođači idu čak i dalje i nude mjerenje kvalitete zraka u svakoj izgrađenoj kući.

Ušteda kroz vlastiti rad

Ako građevinska tvrtka od koje ste naručili montažnu kuću preuzme i cijelokupno unutrašnje uređenja tada govorimo o gradnji “ključ u ruke”, dok naravno postoji i visoku rohbau gdje vam ostaje obavljanje unutrašnjih radova i uređenje okoliša koje možete obaviti sami ako imate dovoljno iskustva ili angažirati obrtnike. Većina proizvođača montažnih kuća nude oboje, a kod visokog rohbau ima nekoliko stupnjeva dovršetka interijera, ovisno o želji naručioca, a i financijskim mogućnostima. Tako oni koji su vješti u samogradnji mogu uštedjeti od deset do dvadeset posto troškova gradnje. Naravno da postoje i stavke koje proizvođači montažnih kuća mogu ponuditi mnogo povoljnije kroz neke veće pakete tako da se kroz vlastiti rad skoro ne može uštedjeti, no radovi na zidovima i podovima se obično isplate (gips ploče, farbanja, laminati, vinili, pločice…). Jer je kod tih radova materijal relativno jeftin, a troškovi rada su visoki. Važno je da uloženi vlastiti angažman i ušteda troškova odgovaraju investitoru te je važno ne precjeniti se što se tiče vremenskog budžeta. Ako želite mnogo toga sami napraviti, ali imate malo iskustva, trebate se prije informirati, potražiti stručnu pomoć u demostraciji i savjetima kod uređenja ili pronaći online tutorijale.

6.

7.

Servis i dodatne usluge

Osim same gradnje kuće, potrebno je organizirati i urediti mnoge druge stvari. Mnoge tvrtke koje se bave gradnjom montažnih kuća podržavaju vas od samog početka savjetima, upozoravajući vas na to koje su nužne radnje koje morate sami organizirati i koji su vam dodatni troškovi. Mnogi proizvođači montažnih kuća, osim gradnje kuće, nude i savjetovanje o financiranju, te podršku u planiranju, dobivanju i naravno izradi projekta za građevinsku dozvolu. Sve ponuđene usluge i ono što je uključeno u opseg usluga navedeno je u opisu gradnje i usluga. Samo ono što je upisano u ugovoru može se zahtijevati u slučaju bilo kakvog spora. Što je detaljnije ugovor napisan, to bolje. Ako niste sigurni u vezi s ugovorom, uvijek je jeftinije dodatno platiti konzultacije odvjetnika ili nekog možda nadzornog inženjera te provjerite sve u vezi vaše nove kuće kod nekoga nezavisnog stručnjaka.

Fiksne cijene i datumi

S obzirom na rast cijena energenata i građevinskog materijala dobro se informirajte kod proizvođača o cijeni, koliko vrijedi ugovorena cijena i je li ugovorom definirano da li je cijena gradnje fiksna. Jamstvo fiksne cijene obično vrijedi za određeno razdoblje, a neki ga proizvođači nude i do završetka izgradnje kuće. To graditeljima daje maksimalnu sigurnost. Ne morate brinuti o nepredviđenim poskupljenjima i dodatnim troškovima. Datum primopredaje kuće također je određen na točan dan, kako bi se mogao točno planirati datum preseljenja. Ali budite oprezni, obje točke, datum završetka i fiksna cijena, moraju biti crno na bijelo zabilježene u ugovoru o izgradnji ili opisu izgradnje i usluge.

8.

9.

Dani otvorenih vrata

U Njemačkoj postoje izložbeni parkovi montažnih kuća u kojima se mogu razgledati različiti modeli kuća raznih proizvođača te dobiti vjerodostojan uvid u veličinu prostora, udobnost, atmosferu, završne obrade, mogućnosti za raspored namještaja i sl. Iako u Hrvatskoj, nažalost nemamo takvih parkova, naši renomirani proizvođači montažnih kuća organiziraju Dane otvorenih vrata širom Hrvatske. Dani otvorenih vrata održavaju se u gotovim objektima, a na raspolaganju vam je i stručni tim proizvođača s kojim možete porazgovarati i dobiti odgovore na većinu vaših pitanja ili odmah dogovoriti prvi sastanak.