25/09/2023

Vlastitim trudom u vlastitom domu

Prije nego su krenuli u potragu za tvrtkom koja gradi kuće, Caroline i Hendrik Jansen su godinu dana crtali tlocrte i skice svoje kuće iz snova koju su sami projektirali. Ubrzo su zaključili da je mnogim proizođačima kompletno individualno projektiranje prezahtjevno, jednim dijelom jer je par Jansen za svoju kuću imao u vidu visoki energetski standard i neuobičajen tlocrt: željeli su prizemlje kao stan bez prepreka i s ovorenim dnevnim prostorijama i spavaćim traktom. Površina potkrovlja trebala je ispasti znatno manja s dvije dječje sobe, dva ureda i jednom kupaonicom.
Zahvaljujući preporukama, na kraju su završili kod jedne lokalne stolarske radnje koja je prema njihovim skicama i idejama unutar dva tjedna izradila projekt gradnje. Osim toga stručnjaci su našli dobra rješenja za pozicioniranje stepenica sa svjetlosnom kupolom iznad njih te terasu koja okružuje kuću i uređenje fasade na gornjoj etaži. Tvrtka je zapravo samo isporučila drveni dio.

Naime, Hendrik Jansen je kao strastveni majstor za kojeg je projekt izgradnje kuće bio životni cilj, svojim radom želio smanjiti troškove gradnje. Neke je radove bračni par preuzeo na sebe – zidanje suterena i instalacije za drveni dio uključujući elektro-predinstalacije, izolaciju, postavljanje oplata i bojanje, dok su neke radove obavljali majstori iz kruga rodbine i prijatelja.

Danas je mlada obitelj sretna radi svog individualnog tlocrta. „Zahvaljuljući vlastitom trudu postigli smo puno jaču povezanost s kućom“, kaže investitor. Obitelj Jansen se jako sviđa i niska potrošnja energije koju mogu zahvaliti dobro izoliranoj ovojnici zgrade te modernoj kućnoj tehnici koju čine dizalica topline rasolina-voda te ventilacijski i fotonaponski sustav. Investitor navodi mjesečne troškove za grijanje u visini od 70 eura za 173 četvorna metra stambene površine.