20/07/2024

Utočište na obali mora

Vila La Belle Vue smješten na obali atlanskog oceana u Cape Town-u u Južnoafričkoj Republici. To je projekt cjelovite arhitektonske obnove i proširenja objekta, tvrtke Bomax Architects i tvrtke OKHA koja se pozabavila unutrašnjim uređenjem i dizajnom.

Utočište na obali mora

Kuća je zamišljena kao utočište za odmor od užurbane svakodnevnice. Iz svog povišenog položaja, kuća ima spektakularne poglede na planinu i ocean, koji su vidljivi iz svakog njezinog dijela. S prednje i stražnje strane su prostrani balkoni i terase, a kroz velike prozore iz unutrašnjosti pruža se pogled na planinu i more. Prednji dio objekta doslovno se otvara na cijeloj prednjoj strani. Time oba nivoa kuće, kao i blagovaonicia, dnevni boravka i glavna spavaća soba imaju izravan pristup vanjskoj terasi i otvorenom dijelu.

Odraz afričkih korijena

Iako arhitektura izražava modernu, gotovo minimalističku estetiku, investitor je želio svoje afričko naslijeđe izraziti kroz interijer. Mnogi predmeti namještaja izrađeni su po mjeri da bi suptilno artikulirali afrički modernizam i luksuz. OKHA je dizajnirala trodimenzionalna, isklesana i rezbarena ulazna vrata inspirirana tradicionalnim afričkim motivima. Zajedno sa skulpturom postavljen je ton daljnjim suvremenim interpretacijama Afrike koje se nalaze u interijeru.

Prizmelje-zona za odmor

Prizmelje je tkz. lounge zona u monokromatskoj paleti boja koja dozovljava igru prirodnog svijetla na unutarnjoj arhitekturi i štukaturama zidova. Namještaj je oblikovna jasnim linijama, čistim oblicima i materijale poput sirovog hrasta, vintage kože, satenskog mesinga i granita kako bi stvorio dojam bezvremenske elegancije.

Kat za zabavu

Na gornjoj razini smješten je životopisno uređen kućni audiovizualni centar za zabavu. Osnovna paleta boja dopunjena je namještajem u jarkim bojama inspiriranim afričkom zemljom, posebno grafičkim dizajniranim tepisima i sitinm detaljima. Ukupan dojam je ugodan, pomalo klasičan retro ugođaj.

 

 

 

Lokacija: Cape Town, South Africa

Uređenje interijera: OKHA Interiors

Arhitektura: Bomax Architects

Foto: Mickey Hoyle