12/07/2024

Ugodni izvori topline

Površinska grijanja omiljena su kod investitora zbog svojih posebnih prednosti: ugodno toplinsko zračenje, higijenski način rada i velika energetska učinkovitost, posebice u povezanosti s dizalicama topline. A kao dopuna mogu se koristiti i radijatori u određenim situacijama i prostorijama.

Mnogi stanari su oduševljeni kada u hladne zimske dane u tankim čarapama ili čak bosih nogu mogu hodati po toplom podu. Ili kada se smjeste na zagrijanom tepihu kako bi zajedno gledali televiziju ili se igrali s djecom. Ugodne temperature osigurava nevidljiva toplina podnog grijanja. Njihova prednost u odnosu na radijatore je da zbog svoje velike površine za prijenos topline trebaju samo niske temperature polaznog voda od otprilike maksimalno 35 stupnjeva.

Zbog niskih sustavnih temperatura ovaj se sustav raspodjele topline, s jedne strane, izvanredno može kombinirati s energetski štedljivim proizvođačima topline kao što su primjerice kondenzacijski uređaji, solarni kolektori i dizalice topline.

Naime, što su niže temperature polaznog voda, to ovi sustavi rade učinkovitije. S druge strane, ovaj sustav velike površine zbog više temperature zračenja dopušta smanjenje temperature zraka za najviše 2 stupnja bez gubitka udobnosti.

Higijena i zdravlje Pored mogućnosti uštede troškova za nergiju, postoje i druge prednosti u usporedbi s radijatorima: ravnomjerno i blago isijavanje topline osigurava ujednačenu raspodjelu temperature i male brzine zraka u prostorijama, a to pak kod podnih grijanja znatno smanjuje dizanje prašine tako da i gnijezda prašine uvjetovana grijanjem uopće ne mogu nastati.

POVRŠINSKA GRIJANJA MOGU I HLADITI

Ako je sustav podnog i zidnog grijanja povezan s dizalicom topline rasolina/voda ili reverzibilnom dizalicom topline zrak/voda, u ljetne dane može osigurati određeno rashlađenje. U tu se svrhu kroz cijevne spirale provodi hladna voda koja preuzima dio topline iz prostorija i odvodi je. No, učinak hlađenja površinskog grijanja ograničen je iz tehničkih razloga i zbog zaštite od vlage. No dostatan je da se stambene prostorije pri unutarnjim temperaturama iznad 26 stupnjeva rashlade za otprilike dva do četiri stupnja. A energetski je posebno učinkovito kada struja za rad cirkulacijskih crpki i dizalicu topline dolazi iz vlastitog fotonaponskog uređaja.