23/09/2023

Topli dom na energetski učinkovit način

Cijene energenata neminovno rastu i zato kod novogradnje ili adaptacije stambenog objekta treba razmišljati o energetski učinkovitim sustavima koji će osigurati komfor i ugodnu temperaturu prostora, ali isto tako doprinijeti uštedama kućnog budžeta i biti ekološki prihvatljivi.

Već neko vrijeme sve više investitora odlučuje se za dizalice topline.

Osnovno načelo rada dizalice topline

Dizalica topline je uređaj koji ”seli/premješta” toplinu s jednog na drugo mjesto, a pri tom premještanju topline koristi/troši energiju (električnu, toplinsku)…. Radi se o jednostavnom načelu/uređaju, kojeg u svojim domovima koristimo u jednom opće poznatom proizvodu već cijelo stoljeće, hladnjaku ili kolokvijalno rečeno, frižideru.

Hladnjak je uređaj koji premješta toplinu iz svoje unutrašnjosti (oduzima toplinu od namirnica koje hladi) i izmješta ju u prostoriju u kojoj je smješten (npr. prostor kuhinje). Pri tom premještanju koristi električnu energiju.

Širok spektar primjene

U današnje vrijeme upotreba dizalica topline poprimila je puno širi spektar primjene.

Od uređaja koji su nekada služili za hlađenje prehrambenih namirnica, danas sustav dizalice topline nalazimo u split klimatizacijskim uređajima, dizalicama topline za grijanje/hlađenje obiteljskih kuća i poslovnih zgrada, klima uređajima u automobilima, sušilicama rublja…

Cjelovito rješenje za grijanje, hlađenje i zagrijavanje PTV-a

Kod dizalica topline koriste se sljedeći pojmovi:

1.Toplinski izvor (mjesto s kojeg uređaj oduzima toplinu)
2.Toplinski ponor (mjesto na koje uređaj predaje toplinu)

Toplinski izvor u režimu grijanja je okolišni zrak, dok je toplinski ponor tehnička voda smještena u uređaj toplinske tehnike koji se nalazi u prostoru (npr. voda u radijatorima). Zrak-voda dizalice topline su uređaji koji griju ili hlade vodu koja služi kao prijenosnik topline za grijanje ili hlađenje prostora i sl.

Kao primjer možemo uzeti dizalicu topline koja zagrijava vodu, a ta voda kruži sustavom podnog grijanja koje služi za zagrijavanje obiteljske kuće. Kod ovih je dizalica u proteklih 10-ak godina došlo do značajnog razvoja u tehnologiji uređaja. Zbog svoje fleksibilnosti u montaži (i do cca. 1 radni dan), sustav zrak-voda je postao omiljen sustav kod modernih montera grijanja. Sustav je također kompatibilan za integraciju sa solarnim sustavom grijanja (zagrijavanje PTV-a i zagrijavanje kuće) i solarnim sustavom za proizvodnju električne energije. Integracija navedenog omogućava maksimalno korištenje obnovljivih izvora energije. Sustav zrak-voda je sustav za cjelovito rješenje grijanja/hlađenja/zagrijavanje PTV-a te dodatni izvori (u vidu plinskih bojlera, kotlova na bio masu, lož ulje i sl.) nisu potrebni.

Nova generacija dizalica topline Daikin Altherma 3 jednostavna je za instalaciju jer podna jedinica zauzima svega 0,36 m2, a dostupna je u bijeloj ili srebrno-sivoj boji. Upravljanje je u potpunosti digitalno. Daikin Althermom moguće je upravljati s bilo koje lokacije pomoću aplikacije ili sustava pametne kuće. Vrhunske performanse Daikin Altherma osigurava svojom inovativnom tehnologijom i radnom tvari R32 koja omogućuje sezonsku učinkovitost do A+++ i područje rada do vanjske temperature od -25°C.

Bolja iskoristivost-manji račun za električnu energiju

Za premještanje topline, sve dizalice topline koriste nekoliko osnovnih komponenata: kondenzator, isparivač, kompresor i radnu tvar.

Razvoj uređaja uvjetuje da se u njih ugrađuju sve učinkovitije komponente ali i sve kvalitetnije radne tvari. Kvalitetnija radna tvar znači manje pogonske troškove tj. bolju iskoristivost sustava (potrebno je utrošiti manje električne energije za isti toplinski učin => bolja iskoristivost = manji račun za električnu energiju!)

Isporuka topline uz niske vanjske temperature

Danas su na tržištu dostupne i dizalice topline s radnom tvari R32 koji osim što ima nizak GWP (potencijal globalnog zagrijavanja) i nekoliko puta nižu cijenu od starije radne tvari R410a, također osigurava isporuku potrebne toplinske energije u grijanju čak i kada su vanjske temperature jako niske.

Dodatno, maksimalna temperatura vode prema npr. radijatorima kod ovih uređaja je 65 ℃ dok su uređaji s radnom tvari R410a limitirani na max cca. 55 ℃ . U režimu hlađenja uređaji s R32 radnom tvari troše i do dvostruko manje el. energije u odnosu na uređaje s radnom tvari R410a.

Daikin Altherma je prva dizalica topline na tržištu koja koristi radnu tvar R32, a spada u kategoriju dizalica topline zrak-voda jer u svojem radu izmjenjuje toplinu između vanjskog zraka i vode za grijanje ili hlađenje prostorija koje tretira. Za svoj inovativni dizajn Daikin Altherma 3 osvojila je IF i Reddot Product Design nagradu.

www.daikin.hr