28/10/2020

Sloboda življenja

Još u jesen 2018. vlasnici su uselili u ovu kuću iz snova sa svojim kućnim ljubimcima psima i mačkama. Njima je bilo važno da u kuću usele bez stresa, da se zadovolje njihove ideje za dizajnerskim rješenjima, a to je bilo moguće opcijom „ključ u ruke“.

Pred projektom ove kuće bilo je nekoliko izazova- jako zaposleni investitori, ograničeni budžet te jasne želje o dizajnu kuće. Želja investitora je obiteljska kuća koju će izvana obilježiti tamni klinker i svijetlo drvo. Svijetlo drvo na fasadi naglašava erker s ravnim krovom na vrtnoj strani, ulaz u kuću i nadstrešnicu. Krov je kombinacija ravnog i kosog krova, a s klinkerom i drvenim oplatama na fasadi postignut je moderan izgled s nordijskim „štihom“

Vrlo emocionalni trenutak investitorima je bio kada su ušli u novo sagrađenu kuću, a donedavno je bila samo nacrt na papiru. Kod gradnje kuće oduševio ih je model „ključ u ruke“ gdje se u fazi gradnje nisu morali brinuti o načinu na koji se gradi i teče gradnja njihove buduće kuće, no uvijek su bili upoznati s detaljima svake faze gradnje te umjesto da troše vrijeme za organizaciju gradnje iskoristili su ga za opremanje svog budućeg doma.

Prizemlje je definirano kao otvoreni životni prostor od 60 m2, za kuhanje, objedovanje, življenje bez barijera. U predjelu erkera prostor se otvara prema gore na oba kata. Budući da su vlasnici odlučili da stol za blagovanje ne postavljaju u središte prostora, između kuhinje i blagovaonice, stvoren je prostran otvoren prostor koji omogućava jasan pogled na opsežni prostor centra kuće.

DNEVNI PROSTOR zaštićen je od pogleda iz blagovaone malim pregradnim prostorom, zidom polovične visine dovoljnim da zaštiti prostor od pogleda te da se na njemu smjesti televizor.

Vlasnici su sami dizajnirali staklenu pregradu između hodnika i dnevnog boravka. Pregrada ima velika dvokrilna vrata, a glavno obilježje su crni metalni profili koji daju industrijski štih prostoru. Staklena pregrada s vratima daje neometan pogled na hodnik  iz dnevnog boravka, a ujedno sprječava kućne ljubimce da pobjegnu iz kuće ako ulazna vrata nehotice ostanu otvorena. Isto tako sprječavaju rasipanje topline u hodnik iz grijanog dnevnog prostora.

S obzirom da kuća nema podrum, skladišni prostor dobro je osmišljen. Prostor za kućnu tehniku s prikladnim nišama za sušilicu i perilicu rublja spaja se izravno iz kuhinjom te može poslužiti i kao ostava. Također prostor ispod stubišta projektanti su iskoristili kao skladišni prostor, koji često ostaje neiskorišten. U ovom slučaju projektanti su dizajnirali zatvoreno stubište obloženo bukvom tako da je ispod stepenica stvorena skladišni prostor veličine oko 4 m2.

Staklena pregrada između hodnika i dnevnog boravka zadržava toplinu i kućne ljubimce unutar kuće kada su vanjska vrata otvorena

DVA UMIVAONIKA od prirodnog kamena postavljena su na masivnoj drvenoj dasci. Zid na kojem su postavljeni umivaonici u gornjem dijelu propušta dnevno svjetlo u stražnji dio kupaonice.

ŽELIM SAZNATI VIŠE

više projekata kuća, savjeta za građenje i ideja za uređenje potražite u nekim od naših magazina (HAUSBAU, KUHINJE I KUPAONICE, BAZENI I SAUNE, KATALOG NAJLJEPŠIH KUĆA) na svim kioscima ili osigurajte svoj primjerak na kućnu adresu i pretplatite se preko našeg online KIOSKA