23/09/2023

Skladni vrt za wellness

1234

Sve češće se može čuti želja za wellness vrtom u kojem je bazen sastavni dio cjelokupne koncepcije vrta. Višestruko odlikovani krajobrazni arhitekt, predavač i autor Manuel Sauer objašnjava u intervjuu za časopis Bazeni&saune kako ispunava želje za vrtom iz snova…

S kojim pitanjima, odnosno željama vam se u pravilu obraćaju klijenti?
K meni dolaze investitori koji smatraju da bazen stvarno dolazi do izražaja ako je u sveobuhvatnom prostornom konceptu optimalno spojen sa svojim okruženjem, tj. s vrtom. Oni tada u pravilu već znaju da je ovdje posebno bitna pažljiva razrada pojedinosti spajanja kako bi se stvorila istinska kvaliteta uređenja.

Objasnite nam svoj postupak i razgovor s klijentom. Kako u pravilu izgleda savjetovanje?
Prvo slušam pažljivo kako bi točno shvatio situaciju i potrebe. Zatim dajem stručno mišljenje. Obično onda već dolazi do razmjene prvih ideja vezano za oblikovanje. Sastavni dio svakog inicijalnog razgovora je i savjetovanje o troškovima. Tu objašnjavam načelne strukture troškova za bazene i uređenje vrtova. Na temelju svog iskustva s vodenim vrtovima mogu navesti i realne troškove po četvornom metru površine. I na kraju dajem procjenu troškova i vremena za iznesene želje. U slučaju daljnjeg interesa izrađujem detaljnu procjenu troškova te ponudu za moj rad. Čim je ugovor o projektiranju potpisan, može započeti kreativna suradnja.

Događa li se često da Vam se klijenti obraćaju s pogrešnim ili nerealnim predodžbama i što činite u tom slučaju?
Zainteresirane stranke često jako podcjenjuju troškove za izgradnju bazena, a posebice za uređenje vrtova. Stoga je tipičan primjer da projekt zbog troškova žele realizirati u etapama. Do određene mjere je to doista i moguće, ali mogućnosti su često vrlo brzo iscrpljene jer je možda ograničena mogućnost pristupa. Dobro integriran vanjski bazen pretvara svaki vrt u gradilište, koje može biti manje ili veće, koje se može odraziti i na susjedna područja, primjerice terase. Posljedične štete pogrešne realizacije gradnje mogu biti ogromne. Ovdje klijentima ne bi trebalo davati lažna obećanja, čak i ako će narudžba onda možda još malo pričekati. Ja obično u takvim slučajevima savjetujem da je bolje pričekati s projektom još dvije ili tri godine dok se ne osiguraju financijska sredstva za kompletan projekt.

Koji su parametri i aspekti bitni kod projektiranja?
Dizajn i arhitektura u prvom redu služe funkcionalnosti objekta te potrebama korisnika. Tek onda dolazi estetika. Zbog toga se na početku projektiranja prvo moraju utvrditi sve moguće datosti i zahtjevi, ali i ograničenja. To se pored arhitekture zgrade odnosi i na kompletno okruženje vrta, oblik terena i njegovu topografiju te klimatske prilike, vjetar, svjetlost i postojeća stabla. Pritom je jedan od najvažnijih orijentira naravno i ugovoreni budžet. Pažljivim projektiranjem optimalno se mogu objediniti svi ti aspekti te se može razviti dizajn po mjeri. Stoga bi investitori za optimalan proces projektiranja trebali predvidjeti dovoljno vremena, jer dobre ideje moraju imati prostora i vremena za rast.

Na koje poteškoće i probleme uvijek morate upozoravati klijente?
Lijepi vrtovi za wellness zahtijevaju određenu dozu održavanja. Bazeni su tehnički objekti koji uvijek iziskuju određenu pažnju i radove na održavanju. Vrtovi djeluju samo lijepo kao u raju ako se o biljkama dobro brinete te ako se i ostali materijali redovito čiste.

Na što obavezno morate upozoriti klijente?
Najvažnija točka je sigurno propisana zaštita od nezgoda, posebice za malu djecu na način da se vrt mora ograditi. Zatim naglašavam potrebnu kvalitetu materijala s obzirom na kloriranu vodu za kupanje. Zbog toga preporučujem samo visokokvalitetne proizvođače i pouzdane specijalizirane obrte i poduzeća za izgradnju bazena. Jeftine ponude kod mene nemaju izgleda. Naravno da su i troškovi održavanja važna točka. Zatim u ranoj fazi spominjem i moguću razinu buke od dizalica topline i kako se to može uzeti u obzir kod uređenja vrta.

cijeli intervju dostupan je u tiskanom izdanju BAZENI I SAUNE 2019

magazin BAZENI I SAUNE

potražite na svim kioscima

BAZENI I SAUNE web

ŽELIM SAZNATI VIŠE

više projekata kuća, savjeta za građenje i ideja za uređenje potražite u nekim od naših magazina (HAUSBAU, KUHINJE I KUPAONICE, BAZENI I SAUNE, KATALOG NAJLJEPŠIH KUĆA) na svim kioscima ili osigurajte svoj primjerak na kućnu adresu i pretplatite se

ŽELIM PRETPLATU