16/07/2024

Samoodrživa kučica Nolla

Eksperiment izveden prošlog ljeta na švedskom otoku Lidö pokazuje koliko puno možemo napraviti za klimatske promjene i očuvanje prirode.

S malim promjenama u proizvodnji energije za grijanje, korištenju biogoriva i drugačijim pristupom u proizvodnji hrane, Lidö kao Zero Island (Zero otok) drastično je smanjio emisiju CO2, ne štedeći pri tome na iskustvu koje nudi svojim posjetiteljima. Sva rješenja koja se koriste na otoku trenutno su dostupna za svaki dom.

U godinu dana 78% manja emisija CO2

Da bi istražili koliko nam trenutno dostupne tehnologije mogu pomoći u postizanju svjetskih ciljeva smanjenja emisija CO2, kompanija za proizvodnju biogoriva Neste, pretvorila je švedski otok za odmor u živi eksperiment za postizanje neutralnog CO2 otiska. S rješenjima u rasponu od korištenja obnovljivih izvora energije i biogoriva do alternativnih pristupa proizvodnji hrane, otok je u samo godinu dana smanjio emisiju CO2 za 78%. „Kao proizvođači biogoriva često gledamo veliku sliku održivosti. Iznenadili smo se da ova naizgled mala, svakodnevna rješenja mogu imati tako veliki utjecaj na emisije CO2. Toliko mnogo možemo učiniti za klimu, samo je stvar volje. To smo pokazali na otoku Zero “, kaže Sirpa Tuomi, direktor marketinga tvrtke Neste.

Interdisciplinarni pristup

Eksperiment Zero otok temelji se na suradnju nekoliko organizacija: energetske tvrtke Neste i Fortum osigurale su biogorivo, solarne panele i zelenu električnu energiju iz obnovljivih izvora energije sunca, vjetra i hidroelektrane. Otočki turistički poduzetnici primijenili su na otoku ukupno 18 održivih rješenja, dok je Zaklada Arhipelaga nadgledala očuvanje kulturnih i okolišnih vrijednosti otoka. Instalacije i transport koordinirali su energetski savjetnici iz tvrtke Aktee, dok je tvrtka Tricorona, za klimatsko savjetovanje, izračunala smanjenje emisija i rezultate projekta.

Zadovoljni posjetitelji otoka

Sada, nakon ljetne sezone posjetitelja i nešto više od godinu dana nakon početka eksperimenta, Olle Tejle i Hugo Olofsson, turistički poduzetnici s otoka zadovoljni su rezultatima projekta. „Ove godine je puno naših posjetitelja bilo upoznato s inicijativom Zero Island i privukla ih je upravo ideja o putovanju i odmoru kojima će na pozitivan način utjecati na klimu. Posebno su uzbuđene obitelji koje su razgledale otok i upoznale različite načine na koje smo smanjili emisiju CO2, a koje mogu primijeniti u svom domu. O tim se stvarima puno govori, ali na otoku Lidö možemo pokazati kako to funkcionira u praksi, “kažu Olle i Hugo.

Mala rješenja za velike rezultate

Osim održive kučica Nolla i malog solarnog parka, na otoku nije izgrađeno ništa novo. Napravljeni su sitni dodaci i promjene u načinu na koji se postojeći objekti i oprema koriste na ovom povijesnom otoku, čija najstarija zgrada potječe iz 18. stoljeća. Na početku projekta evidentirane su otočne emisije CO2. Polazna točka bila je emisija CO2 u 2018. koja je iznosila 180 tona CO2. Pokazalo se da su najveći doprinosi smanjenju CO2 ostvareni kroz pripremu hrane, grijanje i prijevoz, što je slučaj i s emisijama u kućanstvima. Tijekom eksperimenta, emisije su smanjene na samo 40 tona CO2, što je kompenzirano inicijativom za smanjenje emisije Gold Standard.

Od 18 rješenja implementiranih na otoku, 9 je izravno pridonijelo smanjenju emisija CO2e, dok su druga poboljšala gospodarenje otpadom, obrazovala posjetitelje ili produžila iskustvo putovanja na održiv način.

Samoodrživa kučica Nolla

Na otok je postavljeno za posjetitelje i nekoliko Nolla kučica. Kučica Nolla u potpunosti funkcionira na obnovljivoj energiji i isključuje većinu modernih resursa. Sama kučica je kompaktno i potpuno pokretno prebivalište od 10 m2 koje se može sastaviti, rastaviti i prevoziti bez korištenja teške mehanizacije. Utjelovljuje svakodnevni život s malim učinkom na okoliš koji se temelji na rješenjima za energetsku samodostatnost i korištenju obnovljivim izvorima energije – stvarajući na taj način minimalne emisije CO2. Konstrukcije kučice pričvršćene su vijcima, tako da se mogu rastaviti i ponovo sastaviti poput slagalice. Postolja su podesiva, tako da se kučica može prilagoditi različitim vrstama terena. Kučica je osmišljena na način da bilo koji njen dio može svatko napraviti od drveta. Na taj način kučica je lako popravljiva i ima beskonačan životni ciklus. Solarni paneli koriste se za dobivanje električne energije dok štednjak, rezerviran za kuhanje i grijanje, u potpunosti radi na Neste MY obnovljivom dizelu. Budući da je kučica Nolla u osnovi eksperiment za održiviji život, opskrba energijom dizajnirana je tako da pokriva samo najvažnije potrebe kao što su rasvjeta, kuhanje i punjenje ručnih uređaja. Visina kučice je četiri metra, a interijer je opremljen prirodnim materijalima – drvom, pamukom i jutom. Raspolaže s dva ležaja, noćnim ormarićem koji služi kao stolić za jelo, policom za garderobu i mini kuhinjom. Pogled na prirodu i vanjsko okruženje omogućen je velikom staklenom stijenom s prednje strane. Nolla kučica daje inspiriraciju za život na maloj kvadraturi i fokus stavlja na uživanje u prirodi koja je okružuje.

Izvor:

www.robinfalck.com

www.neste.com