25/09/2023

Reda mora biti

Dobro organizirano kućanstvo karakterizira dovoljno skladišnog prostora, koji je pomno osmišljen te olakšava funkcioniranje svakodnevice. Potrebne stvari su uvijek pri ruci i sa samo malo sistematičnosti ne mogu se izgubiti. Pri tom kod analize skladišnog prostora treba uzeti u obzir sva područja.

Analiza potrebnog skladišnog prostora ubraja se među najvažnije zadaće uspješnog planiranja tlocrta. Ona se u prvoj liniji odnosi na broj ukućana, a kada se radar skladišnog prostora pravovremeno uključi, od toga će profitirati i arhitektura. Naime, kada sobama nedostaje 20 do 30 centimetara onda ćete već na ulasku u prostor gledati na 60 cm duboku, ružnu stranicu zidnog oramara.

Ovaj prozor s mjestom za sjedenje ne samo da pruža lijep pogled već ima i ladice ispod, u koje se mogu pohraniti svakakve sitnice.
> www.weberhaus.de

Ne postoji pisano pravilo za potrebe skladišnog prostora po osobi. Neki ljudi imaju puno stvari, drugi doslovno žive iz kofera. Tu nije moguće paušalizirati. Investitori se trebaju pitati: što imam i što mi treba? Na ulazu u kuću i mjestu namjenjenom odlaganju jakni i cipela treba planirati dodatni skladišni prostor. Garderobni bi ormar u svakom slučaju trebao biti dubok 60 cm te se nikako ne bi trebao smanjivati na 40 cm. Kako bi nekome pomogli kod oblačenja jakne ili smjestili u hodnik komodu ili ogledalo poželjno je 1,20 do 1,50 metara površine za kretanje.

Hodnici se odlično daju kombinirati sa skladišnim prostorom u obliku ugradbenih ormara. Također, važna je organizacija cipela koje su aktualno u opticaju, npr. tako da se postavi manji regal. Jer nitko ne sprema cipele u ormar koje će kasnije opet obući. Praktično može biti i mjesto za sjedenje: gdje odlažete torbu, obuvate cipele ili ih pospremate ispod klupice za sjedenje. Također se preporuča mjesto za odlaganje ključeva i pošte te stanica za punjenje mobitela. Garderobu možete smjestiti blizu toaleta za gostetako da je garderoba smještena u niši te ju se ne može vidjeti niti s ulaznih vrata niti iz blagovaonice ili dnevnog boravka.

Dovoljno skladišnog prostora u kupaonici
I kod kupaonice treba pripaziti na to da su stvari koje redovno koriste pri ruci. Osim ručnika i rukavica za kupanje, to podrazumijeva kozmetiku i sredstava za čišćenje te eventulano donje rublje, pa je i ono nakon tuširanja odmah na dohvat ruke. Dovoljno mjesta pružaju ugradbeni ormari. Zgodne su i serije kupaonskog namještaja u istom tonu, a ponuda dizajna i materijala je jako velika. Elemente takvih serija moguće je ovisno o potrebama kombinirati na razne načine.
Savjet: praktični su visoki pretinci za šampone I sl. te mali izvlačni elementi za zubni konac, pincetu itd. Idalno je kada svaki član obitelji ima bar jednu vlastitu ladicu. Ako se u kupaonici nalazi perilica rublja, pravovremenim se planiranjem u kombinaciji s umivaonikom daju naći lijepa rješenja.

Serija kupaonskog namještaja „Geberit Smyle“ obuhvaća bočne i visoke ormare te podelemente umivaonika i da se po želji kombinirati.
> www.geberit.hr

Zahvaljujući ugradbenom ormaru do stropa s integriranim krevetom, mala balerina ima puno prostora za ples i igru.
> www.schwoerer.de

ŽELIM SAZNATI VIŠE

više projekata kuća, savjeta za građenje i ideja za uređenje potražite u nekim od naših magazina (HAUSBAU, KUHINJE I KUPAONICE, BAZENI I SAUNE, KATALOG NAJLJEPŠIH KUĆA) na svim kioscima ili osigurajte svoj primjerak na kućnu adresu i pretplatite se preko našeg online KIOSKA