20/07/2024

Penthouse za poželjeti

Hedonizam i zadovoljstvo vjerojatno su dva razloga koja su najviše doprinjela odluci vlasnika da renovira ovaj penthousea u središtu Madrida za potpuni užitak unutar vlastita četiri zida.

Suočen s isključivo funkcionalnom organizacijom, gdje bi se prostor definirao tradicionalno brojem soba koje ga čine, vlasnik se odlučio za drugačiji pristup. Kuća je promatrana iz drugog spektra, kao difuzni prostor, bez pregrada, gdje ne posotoje jasne granice između različitih prostorija.

Osjeti definiraju funkciju svakog područja: miris, dodir i vid su osnovni građevinski materijali ovog prostora. Prostor je definiran na osnovu želje za stvaranjem i konzumiranjem iskustava bilo da vlasnik uživa u samoći ili dobrom društvu: sjediti zimi uz vatru kamina, kupati se u bazenu s pogledom kroz prozor, čitati na terasi u zelenom okruženju ili vidjeti gledati zvijezde na krovu u ljetnoj noći.

Kupaonica kao faktor iznenađenja

Dok se radnje kuhanja, jedenja, spavanja, druženja, rada ili odmaranja odvijaju u slobodnom okruženju definiranom oblikom slova G i položajem namještaja, oaza za njegu i higijenu tijela smještena je u prostoriji koja se nalazi u centru kuće.

Ormar kao poveznica

Sustav za odlaganje, ormar koji zauzima središte prostora, poveznica je skrivenog svijeta kupaonice i otvorenog koncepta dnevnog prstora. To je element igre: skriva tajni pristup kupaonici između svojih vrata, stvarajući efekt iznenađenja.

Uživanje u zelenom okruženju

Vanjski svijet s puno zelenila prožima se s unutarnjim putem dvije terase okrenute prema jugu. Na jednu se izlazi iz područja koje ima funkciju spavaće sobe, a na drugu iz dnevnog boravka. Niti ostatak prostora nije zakinut za uživanje u vanjskom zelenilu smještenom na balkonu penthousa. To omogućavaju staklene stijene duž cijele dužine prostora.

 

Architect: gon-Gonzalo Pardo

Fotografija: Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocio Romero)

Lokacija: Madrid

Kvadratura: 121, 5 m2

Izvor: Architizer