11/05/2024

Pametna kuća

Što je zapravo pametna kuća?

Pametna kuća je puno više od umrežene tehnike. To je planiranje elektroinstalacija i najvažnijih elemenata kućne tehnike na način da se omogući njihovo umrežavanja i upravljanja putem zajedničkog upravljačkog zaslona. Također to za sobom povlači i mogućnost ručnog upravljanja, daljinskog upravljanja i/ ili online upravljanja putem aplikacije na pametnom telefonu, računalu ili tabletu pojedinih funkcija ili grupno upravljanje skupine funkcija. Zašto bi nam to uopće trebalo? Da nam olakša svakodnevicu u svim životnim fazama, pomogne u smanjenju računa za grijanje, hlađenje, električnu energiju i bitno doprinese životnom komforu.

Više komfora u pametnoj kući

Često se oprema za pametne kuće pojavljuje u prospektima proizvođača elektronike, ponuđača kuća i projektanata i to u kontekstu opreme koja omogućava bolji komfor teže pokretnim ljudima. Doista, kuća s inteligentnom kućnom tehnikom može ispuniti sve funkcije koje su ljudima ograničene mobilnosti otežane u svakodnevici. Dok se generacije koje su u formi često smiju tome da se u pametnoj kući svjetlom, roletama ili temperaturom u prostoru može upravljati putem aplikacije na tabletu, za sve ljude kojima je teško otići do prekidača, ovakva je funkcija pravi blagoslov. Iste osnovne funkcije – umreženo centralno upravljanje rasvjetom, roletama, grijanjem i drugim područjima kućne tehnike – mogu poslužiti i u druge svrhe.

Kao u filmu „Sam u kući“
Sjećate se filma „Samu u kući“, kada dječak Kevin McCallister, kojeg su roditelji zaboravili kod kuće za vrijeme praznika, simulira na različite načine prisutnost ukućana i gostiju kako bi odvratio pljačkaše od svog doma? U pametnoj kući se to zove simulacija prisutnosti. Ona stvara dojam da u kući netko stanuje, dok je obitelj na godišnjem odmoru. Navečer se rolete spuštaju, svjetla se pale kad krene sumrak. Pametna kuća ima automatsku zaštitu od sunčevih zraka i topline koja tokom ljetnih dana aktivira spuštanje roleta točno na onoj strani na kojoj sunce udara u prozore. Ili automatski prilagođena rasvjeta koja za svako doba dana stvara optimalnu boju svjetla – od plavkastog svjetla koje potiče buđenje i koncentraciju ujutro do ugodno toplog svjetla uz opuštajući večernji program. Sve ove funkcije pametne kuće imaju zajednički plus za svakodnevicu: više komfora. Svaki ukućanin pri tom može sam odlučiti, što za njega znači komfor stanovanja i kojim funkcijama želi umreženo upravljati.

Daljinsko ili online upravljanje?
Isto vrijedi za daljinsko upravljanje i nadzor kućne tehnike preko interneta. Kod predstavljanja koncepta pametnih kuća, ove funkcije se posebno naglašavaju. Međutim, u svakodnevici većini ukućana pametnih kuća nije bitno da od 0-24 h imaju nadzor nad svim umreženim funkcijama jer zašto bi trebali provjeriti je li svjetlo ugašeno, ako ste ga tek ugasili. Međutim, stanuju li starije osobe slabijeg zdravlja same u svom stanu, tada online upravljanje postaje prava pomoć za rodbinu: pametna se kuća uz male zahvate može tako programirati da rođaci ili njegovatelji automatski budu upozoreni ako dođe do neobičnih aktivnosti – ako svjetla noću ostanu upaljena ili ako se kuhalo ujutro ne pali.

Pametan asistent za svakodnevne poslove
Inteligentno umrežena kućna tehnika može olakšati sve moguće svakodnevne radnje – posve neovisno o dobi i zdravstvenom stanju ukućana. Kada se ulazna vrata prilikom približavanja automatski otvaraju, to pomaže starijim osobama s poteškoćama u kretanju jed¬nako kao majkama kada nose vrećice iz kupovine. Tko nije stabilan na nogama, naučit će cijeniti upravljanje žaluzinama, krovnim prozorima, svjetlom i interfonom putem tableta i 

aplikacije: tako se da obaviti puno toga s malo koraka po stanu. Za osobe s poteškoćama u kretanju veliki je plus kada im perilica za rublje ili suđe na pametni telefon javlja da je završila s pranjem. Senzori za svjetlo, otvorene prozore, pokrete itd. mogu izazvati brojne automatske radnje – primjerice upaliti svjetlo kada se netko približava ulazu. Podaci o vremenu online mogu izazvati naredbe – primjerice zatvaranje krovnog prozora ako se bliži kiša. Ovo su samo od nekih pogodnosti za veći komfor, dok umreženo upravljanje sa sustavom grijanja, hlađenja i ventilacije donosi znatne uštede troškova.