28/09/2021

Nordijski stil

PROJEKT: Kundenhaus „Hirschau“
IZVOĐAČ: Gussek Haus
KONTAKT: www.gussek-haus.de

Ova samostojeća, individualno planirana stambena kuća nalazi se na samom rubu predgrađa Hannovera. Prirodno sivo pročelje od ariša kompaktne ladanjske kuće savršeno se uklapa u ruralno okruženje.

Točno tamo gdje se grad spaja s otvorenim zelenilom, na rubu polja i livada, ova obitelj je ostvarila svoj san o životu u blizini grada u vlastitom individualno planiranom obiteljskom domu u stilu sjevernonjemačke ladanjske kuće. Vlasnici su točno znali što žele, jer su na istom mjestu sedam godina ranije izgradili istu takvu kuću. Nažalost, kuća je morala biti srušena zbog oštećenja od požara, ali temelji i podna ploča su se ipak mogli iskoristiti za novu kuću iz snova. Navedene vanjske dimenzije i tlocrt su ostale iste kakve su i bile, ali sada su vlasnici imali priliku za usavršiti detalje. Dvoetažni erker postavljen u sredini na vrtnoj strani karakterizira zgradu s dvoslivnim krovom s vanjske strane. Vlasnik kuće je izričito naglasio da ne želi fasadu od klinker opeke koja je tipična za regiju. Srebrna obloga na ulaznim vratima, okviri prozora te crijep kombinirani su s vinsko crvenom bojom fasade. Podsjeća na crvenkastu nijansu klinker opeke i elegantno stvara vezu s regijom i materijalima okolnih kuća.

Prostrana blagovaonica i dnevni boravak s velikim središnjim stolom za blagovanje otvaraju odmah nakon ulaza, bez odvojenih vrata. Uz blagovaonicu smješten je erker, ostakljen sa tri strane i zamišljen kao kutak za čitanje i uživanje u panoramskom pogledu na uređeni vrt i krajolik. S dvostrukim kliznim vratima kuhinja se može otvoriti prema blagovaonici i dnevnom boravku ili u potpunosti odvojiti – ovisno o situaciji i željama. Kroz bočna vrata kuhinje i tehničku sobu može se priči garaži – predstavlja praktični i brzi prečac nakon kupnje. WC za goste s tušem i prostrana pomoćna prostorija nalaze se uz hodnik i s time se dovršava prostor u prizemlju ove kuće. Transparentno dizajnirano stubište izrađeno je od čvrste bukve te vodi na gornji kat kuće, a kroz središnji hodnik pristupa se spavaćim sobama, kupaonici te prostoriji za hobije.

Unutar erkera, koji se proteže i na drugi kat kuće, nalazi se spavaća soba roditelja s izravno povezanom garderobom. Odmah pored je obiteljska kupaonica koja sa saunom, walk-in tušem i kutnom kadom postaje prava wellness oaza. Bočno orijentirana dječja soba i soba za hobije okrenute su prema prostranom krajoliku te zauzimaju preostali prostor na gornjem katu šarmantnog doma. Unutarnje uređenje i namještaj je od prirodnog drva kombiniran s dizajnerskim komadima i antikvitetima kako bi se postigla moderna kombinacija ladanjskih kuća. U dvorištu se nalazi malo umjetno jezero nepravilnih rubova te stvara ugodno okruženje – kao u blizini vodopada. Ovaj dom pametno kombinira kompaktnu, modernu arhitekturu s regionalnim i emocionalno privlačnim elementima i blizinom prirode – prava ladanjska kuća pokraj grada.

više projekata kuća, savjeta za građenje i ideja za uređenje potražite u nekim od naših magazina
(HAUSBAU, KUHINJE I KUPAONICE, BAZENI I SAUNE, KATALOG NAJLJEPŠIH KUĆA) na svim kioscima ili
osigurajte svoj primjerak na kućnu adresu i pretplatite se preko našeg online KIOSKA