Podijeli

MODERNO & PROFINJENO
Purizam

Jednostavnim crtama, jasnom geometrijom prozora i staklenim krovom na nadstrešnici ulaznog dijela, kuća upućuje na Bauhaus arhitekturu, a svojim okomito postavljenim drvenim lamelama na fasadi ukazuje na tradiciju škole Vorarlberg.*

Kuća na padini djeluje puristički, s fleksibilnim stambenim idejama i krovom koji je s ulazne strane gotovo kompletno prekriven fotonaponskim ćelijama. Električna energija iz vlastite proizvodnje koristi se za cijelu kuću i vozilo na struju.

Zahvaljujući ovakvom konceptu kuće, njezini su ukućani postali gotovo kompletno neovisni o javnoj mreži opskrbe energijom i povećanju cijena. Naime, pomoću fotonaponskog sustava i kućne baterije energetski učinkovita kuća standarda 55 postala je kuća s viškom energije koja tijekom godine više energije proizvede nego potroši. Kako bi postali kompletno neovisni, na nadstrešnicu iznad balkona postavnjeni su fotonaponski moduli. Tada će i tijekom zimskih mjeseci biti dovoljno energije za dizalicu topline zrak-voda. Među potrošače električne energije iz vlastite proizvodnje ubraja se i električno vozilo čija se punionica nalazi u carportu. Kućnu tehniku zaokružuje bus-sustav koji pametno upravlja roletama i svjetlom u vrtu i na ulazu. Arhitektonski gledano kuća je upadljiva radi svojih jednostavnih linija, jasne geometrije prozora i staklenog predkrova u ulaznom dijelu.

*Arhitektonska škola Vorarlberg odnosi se na skup arhitekata i graditelja koje je 1657. osnovao Johann Michael Beer u austrijskom gradu Au im Bregenzerwald. Škola je ostala aktivna u južnoj Njemačkoj i Švicarskoj do kraja 18. stoljeća. Vorarlberška škola razvila je poseban dizajn crkava poznatih kao Vorarlberger Münsterschema. Škola je poznata po svom vještom integriranju zgrada (od kojih su većina opatije) s okolnim krajolikom.

Sedlasti krov bez streha podcrtava moderni izgled. Izvornu želju za stanovanjem na jednoj etaži zbog položaja na padini nije bilo moguće ekonomski realizirati. Stoga je danas tu fleksibilni stambeni koncept na dvije etaže: u suterenu pored sobe za tehniku smještene su privatne prostorije u koje se ubrajaju kupaonice, spavaonica, radna soba i fitness – te soba za hobbyije s mogućnošću korištenja kao spavaće sobe za goste. Velika staklena vrata povezuju unutrašnjost s terasom i vrtom. Na otvorenom se tijekom cijele godine može uživati u pogledu na dolinu. Veliki panoramski prozor u prizemlju također pruža pogled i otvara dnevnu zonu u smjeru vanjske vizure, polja i livada. Po potrebi je moguće smanjiti kuhinju i tako dobiti prostor za manju spavaonicu čime bi se dobio kompletan stan na jednoj etaži. Tu se nalazi i kupaonica s tušem.

Veliki panoramski prozor u prizemlju otvara prostorije u smjeru polja i livada, a pripadajuće mjesto za sjedenje uz prozor je već postalo omiljeno.

ŽELIM SAZNATI VIŠE

više projekata kuća, savjeta za građenje i ideja za uređenje potražite u nekim od naših magazina (HAUSBAU, KUHINJE I KUPAONICE, BAZENI I SAUNE, KATALOG NAJLJEPŠIH KUĆA) na svim kioscima ili osigurajte svoj primjerak na kućnu adresu i pretplatite se preko našeg online KIOSKA

Podijeli