08/03/2024

MINI-KUĆA recept za sreću

Mini-kuće su u trednu i to zato što najmovi i cijene zemljišta na raznim mjestima postaju nedostiživi, zato što se životne okolnosti mijenjaju, zato što je traženo pojačano umreženo stanovanje, ali i život na mjestima koja se mijenjaju i zato što ljudi svoj život žele svesti na ono najvažnije –  natuknica Downsizing.

Porast prodaje pokazuje da visokokvalitetne male kuće koje se može koristiti cijelu godinu pogađaju točno u srž. Samo je tvrtka Schwörer Haus već izradila preko 200 tzv. „Flying-Spaces“ i kupcima ih na niskim teretnim kolima isporučila gotove s uključenom individulnom opremom. Kuće se montiraju unutar samo jednog dana i već su istu večer spremne za useljenje. Eventualno je prethodno potrebno pripremiti temelje i priključke. Ogledna kuća „Flying-Space“ u Unger-Park Berlin-Werderu pokazuje da su teme poput održivog, zdravog i pamentno umreženog stanovanja jako važne i za ovu ciljnu skupinu. Koristiti se smiju isključivo materijali koji nisu štetni za zdravlje, što potvrđuje mjerenje zraka u prostoru nakon završenog unutarnjeg uređenja koje provodi institut Sentinel Haus. Opremljena pametnom tehnikom i pametnim ugradbenim namještajem iz vlastite proizvodnje, ova je drvena kuća puno- i visokovrijedan dom za zahtjevne ukućane.

U unutrašnjosti prostorni modul od gotovo 50 četvornih metara stambene površine pruža začuđujuću širinu – i sve što je jednoj do dvjema osobama potrebno za život: Ulazni dio s garderobom, praktično opremljeni centar za kuhanje, uski funkcionalni hodnik s odvojenim pristupom do WC-a, kupaonicu s tuš kabinom s mjestom za perilicu i sušilicu rublja te dnevni boravak koji je odvojen kliznim vratima. Velika klizna vrata proširuju dnevni boravak na terasu, dvije svjetlosne kupole otvaraju pogled prema nebu, a uski vodoravni prozori izad kreveta i kuhinjskih elemenata unose dnevno svjetlo bez eksponiranja ukućana. Kućnom tehnikom upravlja se putem aplikacije. Obzirom na malu stambenu površinu, kući je dovoljno grijanje na struju. Modul je prikladan za popunjavanje urbanih sredina, kao krovna nadogradnja ili dodatni kat te funkcionira kao pravi stan, vikendica ili ured. Kada se životne okolnosti promijene, modul je moguće utovariti na kamion i montirati na drugoj lokaciji. Na taj je način moguće jednostavno preseliti osobno životno okruženje.