25/09/2023

Kod promatranja velikog vrta s bazenom u oko posebno upadaju kontrasti oblika i boja. S jedne je strane to vrtna instalacija: prostrana, zaobljena, zaigrana i udobno inscenirana, bogata biljkama, među ostalim cipresama, hortenzijama i travama koje vjetar blago njiše te Koi-bazenom i mediteranskim dekorativnim elementima.

Kod promatranja velikog vrta s bazenom u oko posebno upadaju kontrasti oblika i boja. S jedne je strane to vrtna instalacija: prostrana, zaobljena, zaigrana i udobno inscenirana, bogata biljkama, među ostalim cipresama, hortenzijama i travama koje vjetar blago njiše te Koi-bazenom i mediteranskim dekorativnim elementima. A onda je tu bazen: reduciranog oblika, pravokutan klasičnih dimenzija 8 x 4 metara, jasne, moderne linije, obrubljen svijetlim pločama od lokalnog vapnenca. Tirkizna voda u bazenu svjetluca poput odsjaja Sredozemlja – i na taj način doprinosi opuštenom cjelokupnom dojmu.
Opuštajući wellness i sportski fitness
„Željeli smo da bazen bude savršeno integriran u vrt“, objašnjavaju vlasnici kuće. Istovremeno je dio za plivanje trebao predstavljati vlastitu samostalnu zonu u ukupnom konceptu. Angažirana tvrtka Kissel GmbH iz Ehningena kod Stuttgarta realizirala je tako definiranu želju za većom kvalitetom života, a spomenuti kontrast postignut je odabirom bazena od plastike ojačane staklenim vlaknima pod nazivom „Linear“ iz serije „D-Line“ proizvođača on Riviera Pool.

U bazenu su duž cijele širine ugrađene ulazne stepenice. Za energetsku učinkovitost brine se dobra toplinska izolacija te podvodna bazenska roleta, čije solarne lamele same proizvode energiju. Uređaj za automatsko doziranje klora bazen čini jednostavnim za održavanje, tako da se vlasnici uglavnom brinu za svoje vlastito zdravlje. Bazen se naime istovremeno može koristiti za opuštajući wellness kao i za sportski fitness, budući da je na suprotnoj strani bazena ugrađen snažan i moderan uređaj za protustrujno plivanje.