25/09/2023

Lebdeći bazen

Ova impresivna vila u Cascaisu, obalnom gradu smještenom na području poznatom kao portugalska rivijera, je kuća od 1100 m2 izgrađena od betona, drveta i stakla – i ima dva velika bazena na dvije razine.

Kuća je postavljena u otvorenom okviru i opremljena je s puno staklenih površina kako bi se poboljšala sinergija između unutrašnjosti i vanjskog prostora. Objekt se s jedne strane nadovezuje na vanjski prostor kuće i bazen putem velike staklene stijene koja se otvara i povezuje interijer s okolnim zelenilom i golf terenom. Vanjski betonski zidovi kuće imaju ugrađene drvene letvice koje se mogu zatvoriti kada se želi privatnost, a ujedno štite od vjetrova s Atlanskog oceana. Postavljena na parceli od 24 649 m2 na rubu golf terena, najznačajnija karakteristika kuće su njezini otvoreni bazeni koji su okosnica uređenja vanjskog dijela kuće.

Prvi je na razini tla u dvorištu, dok je drugi postavljen okomito na prvi na gornjoj razini. Zamišljen kao mostovna konstrukcija, bazen na gornjoj razini lebdi iznad donje terase i prizemnog bazena. Arhitektonski tim opremio je bazen staklenim dnom, stvorivši nadrealni vizualni efekt, gdje plivači gore mogu gledati prema onima u bazenu ispod, i obrnuto. Odvažni, moderan, geometrijski dizajn Wall House vile okuplja elemente vode, zraka, prirode, svjetla i arhitekture na način koji je istovremeno inovativan i ugodan.

Arhitektura: Guedes Cruz Arquitectos – José Guedes Cruz, Marco Martínez Marinho, Cesar Marques

Suradnici: Patrícia Maria Matos, Nelson Aranha

Izvođač: Houselook

Krajobrazna arhitektura: Guedes Cruz Arquitectos

Foto Credit: www.ricardooliveiraalves.com