05/03/2024

Kuća želja – Bijela kocka

Jasna građevina s bijelom fasadom od završne žbuke, strukturirana velikim staklenim površinama, žbukanim površinama i prozorskim okvirima u antracit boji, novom domu tročlane obitelji daje moderan izgled.

Ova gotovo kvadratna obiteljska kuća na dva kata pokazuje sličnost s Bauhaus arhitekturom koju karakteriziraju ravne linije. Ono što ju čini posebnom su veliki prozori do poda i robusni, dupli hibridni zid koji kombinira predfabriciranu drvenu veznu konstrukciju sa žbukanim zidom od porobetonskih ploča.
Često upravo mladim obiteljima nije lako realizirati san o željenoj kući. Pogotovo onda, kada oboje rade te zbog duplog tereta koji se sastoji od obiteljskih obaveza i posla nemaju slobodnog prostora za vremenski intenzivan građevinski projekt. To je bio i slučaj kod tročlane obitelji koja je investirala u ovu modernu stambenu kocku te se iz tog razloga svjesno odlučila za montažnu kuću.

Pri tom nisu morali odustati od individualnosti. Natkriveni ulazni dio te uski prozorski element s masivnim, izbočenim okvirom predstavljaju mamac za oko ovog objekta s ravnim krovom. Treći uski prozor postavljen horizontalno i u sredini gornje etaže te svjesno od kuće odmaknuta dupla garaža kući daju nezamjenjivu crtu.Pri tom nisu morali odustati od individualnosti. Natkriveni ulazni dio te uski prozorski element s masivnim, izbočenim okvirom predstavljaju mamac za oko ovog objekta s ravnim krovom. Treći uski prozor postavljen horizontalno i u sredini gornje etaže te svjesno od kuće odmaknuta dupla garaža kući daju nezamjenjivu crtu.

Zahvaljujući velikim prozorima sa žbukanim detaljima u antracit boji vrtna strana dobiva svoje posve novo lice. Odmah na ulazu u kuću postaje jasno s koliko su ljubavi prema detaljima vlasnici opremili, namjestili i dekorirali svoju kuću iz snova. S lijeve se strane nalaze crno bajcane i bijelo lakirane stepenice od bukve koje je u svojoj vlastitoj stolariji izradio proizvođač kuće. Desno od ulaza nalaze se garderoba koja je ugrađena u zidnu te toalet za goste obložen elegantnim pločicama.
Kroz hodnik koji je popločan velikim podnim pločicama u boji škriljevca dolazi se ravno u srce kuće, odnosno prostor s dnevnim boravkom i blagovaonicom veličine gotovo 50 četvornih metara s otvoreno spojenom kuhinjom.

Lijevo se pored dizajnerske fotelje nalazi kauč koji poziva na „chillanje“, dok je desno smještena moderna kuhinja s crnim pločicama od stakla, a sve to povezuje blagovaonski stol sa zgodnim stolicama. Na taj način obitelj nema praznog hoda između kuhinje i blagovaonskog stola te ima mjesta za prijatelje i obiteljske proslave. Prozori do poda prema vrtu i terasi prostiru se duž cijele širine kuće, a kao klizni se elementi lako otvaraju i cijeli boravišni prostor uranjaju u prirodno dnevno svjetlo.
I gore se nastavlja puno dnevnog svjetla. Na strani prema vrtu širinu kuće dijele roditeljska spavaonica i dražesno uređena radna soba. K tome treba pridodati dječju sobu tročlane obitelji te kupaonicu u obliku slova L.

više pročitajte u magazinu HAUSBAU na svim kioscima