08/03/2024

Krov – zgodno zaštićen

Ukošeni krovovi su idealno prilagođeni našoj klimi. Njihov pad osigurava da se brzo može odvesti čak i jaka kiša tako da ne postoji opasnost od prodiranja voda. Ni snježni pokrovi, barem od određenog nagiba krova nadalje, ne predstavljaju veliki problem. Zadaću nepropuštanja vode ima prije svega vanjski sloj. Favoriti za ispunjenje te zadaće su glineni i betonski crjepovi, koji postoje u različitim oblicima i bojama, a kod glinenih crjepova usto možete birati i između engobirane i glazirane površine.

Elegantan, dugovječan, ali i relativno skup materijal je škriljevac. Razlog za to nije samo skup postupak njegova vađenja u kamenolomu, već i proces obrade i polaganja za što je potrebno više vremena i znanja. No zato se njime dobiva trajna ovojnica krova koja svojim neobičnim izgledom privlači poglede. Različite vrste pokrova i veliki spektar boja od sivih do crvenih, pa sve do plavih i zelenih tonova otvaraju široki prostor za oblikovanje.

Metalni krovovi od aluminija, cinka ili nehrđajućeg čelika su veoma postojani, jednostavni za održavanje te veoma male mase. Zbog toga je važno voditi računa o učvršćenju koje je otporno na nevremena. No, taj materijal ne spada nužno u povoljne materijale – to ovisi o izvedbi koja seže od velikih trapezoidnih i falcanih limova pa sve do malih formata sličnih crijepu koji se nude u različitim bojama.

više o krovovima i krovnim pokrovima pročitajte u magazinu Hausbau br.103 (09/10 2018)