12/07/2024

Kreativni načini odlaganja

Najčešći problem svih životnih prostora je upravo manjak prostora za gomilu svari koje negdje treba pospremiti i odložiti. Komode, vitrine, police, ormari, sve to u neko doba postane pretijesno. Donosimo ideje kako organizirati prostor za pospremanje stvari, odjeće, knjiga i svega onog što želite sakriti od očiju posjetitelja ili vidljivo i kreativno izložiti pogledima. Dio ideja lako ćete primijeniti i u manjim stambenim prostorima.

„Knjige nisu za police, ali ne postoji ništa što više uljepšava dom.“
Henry Ward Beecher
Kongregacionalist i govornik

Police za knjige kao integralni dio stepeništa imaju više prednosti. Iskoristili ste zid uz stepenice na funkcionalan način, a ujedno stepenice mogu poslužiti kao klupica za čitanje i listanje knjiga. Ako je to moguće, prostor ispod svake stepenice može se iskoristiti za izvlačnu ladicu.


Izvor: Architizer

Nećete vjerovati ali ovo nije soba već cijeli stan od svega 8 m2 smješten u samom središtu Pariza. Stančić se nalazi u staroj zgradi i nekada je to bila soba za kućne pomoćnice koja je pretvorena u mali apartman. Glavni dio prostora čini ormar u kojem je gotovo sve smješteno. Iz ormara se izvlače stepenice/police kojim se penje na gornji spavaći dio koji se po potrebi može i zatvoriti. Iz ormara se izvlače police za odlaganje, ali i mali stol za objedovanje s dvije stoličice. Iza jednih od vrata ormara krije se mala kupaonica, a ispod prozora je smješten i mali kuhinjski blok.

Foto: Fabienne Delafraye
Izvor: Architizer

Ovdje se također radi o malom stanu od 22 m2 s raspoloživih 3 m visine. Prostor je maksimalno iskorišten u svim smjerovima. S lijeve strane nalaze se stepenice koje vode na podest s krevetom  U sredini se nalaze ormari iznad kojih su police dostupne pomoću pomoćnih ljestava ili s gornje spavače etaže. S desne strane, ispod prozora nalazi se niša za sjedenje.Ispod prostora za sjedenje su ladice, a zidovi s obje strane prostora iskorišteni su za odlaganje.

Izvor: Architizer

Ovaj raskošan stan velike kvadrature dobro podnosi tamne boje. No bez obzira na dovoljan broj kvadrata, u dnevnoj zoni, od poda do stropa proteže se ugradbeni ormar. Ravnu crnu površinu razbijaju otvorene police za knjige, kamin, niša za odlaganje cjepanica i niša obložena crvenim plišem za igru i odmaranje. U svakom slučaju zanimljiv i praktičan detalj.

Izvor: Architizer