13/07/2024

Savjeti za funkcionalnu kupaonicu

Bez obzira radi li se o malom ili velikom kupaonskom prostoru, funkcionalnost je imperativ za svaku kupaonicu.

O premanje kupaonice zapravo je jedan kreativni izazov. Funkcionalni raspored u dizajnu kupaonice smanjit će nered i doprinijeti smirenosti koju i zaslužuju svakodnevni rituali u kupaonici. Kako biste imali jasnu ideju o čemu treba voditi računa pri dizajniranju nove ili preuređenju stare kupaonice, donosimo nekoliko najvažnijih savjeta.

ARTESI

VLAŽNA I SUHA ZONA
Za početak kupaonicu treba podijeliti na vlažnu i suhu zonu. Vlažna zona obuhvaća tuš kadu ili kadu/hidromasažnu kadu, umivaonik i WC ili WC tuš. Suha zona je područje za pospremanje kupaonskih sitnica, tj. područje kupaonskog namještaja, perilice i sušilice rublja. Kako je često umivaonik integriran u kupaonski namještaj, smatra se prijelaznim elementom koji povezuje ove dvije zone. Podjela kupaonice na ove dvije ključne zone omogućuje da suha zona nije u doticaju s vodom tj. da se izbjegnu otisci mokrih nogu i kapljice vode po cijeloj kupaonici. Kod kupaonica manje kvadrature, ako prostor dopušta, ove dvije zone mogu se odvojiti staklenim paravanom. Vlažna zona može biti smještena na jednom zidu, umivaonik, WC i tuš, na dva zida, gdje se na jednoj strani nalazi umivaonik i WC, a na suprotnoj kada i/ ili tuš kabina. Treća varijanta je kao i u kuhinji formirati  funkcionalni trokut- na jednom zidu WC, na drugom umivaonik, a na trećem tuš kada ili kada.

SCAVOLINI

POHRANA
Kupaonica je često mjesto na kojem se žurimo spremajući se za izlazak iz kuće pa se svakako isplati imati sve pri ruci. Najvažniji aspekt svakog dizajna kupaonice je pohrana. Ispod umivaonika u košare, na police ili u ladice možete složiti ručnike kako bi odmah pri izlasku iz kade ili tuša bili nadohvat ruke. U police iza ogledala najbolje je složiti stvari koje svakodnevno koristite za higijenu i njegu – neka to bude vaš mali kutak za ljepotu. Još je jedan odličan način pohrane – police s bočne strane kupaonskog bloka. U malim kupaonskim prostorima i kupaonicama u potkrovlju, nemojte se ustručavatiiskoristite vertikale.

CERAMICA

ARTESI

GEBERIT

Kuhinje i kupaonice br.56

Cijeli članak objavljen u magazinu Kuhinje i kupaonice br.56. Potražite svoj tiskani ili digitalni primjerak na našem online kiosku 
kupite svoj pojedinačan primjerak ili se pretplatite na : HAUSBAU, KUHINJE I KUPAONICE, BAZENI I SAUNE, KATALOG NAJLJEPŠIH KUĆA