12/07/2024

Katalog najljepših kuća 2019

Poštovani čitatelji,

pred vama je još jedno izdanje Kataloga najljepših kuća 2019. Pojam najljepši je naravno relativan jer ukusi i estetika pojedinaca su različite, ali ono u što smo sigurni jest da je pred vama 80 zanimljivih projekata
obiteljskih kuća koje mogu biti inspiracija za vaš projekt. U nekim projektima pronaći ćete tlocrt koji odgovara vašim potrebama i željama, a u drugima estetiku i arhitektonska rješenja koja vam se sviđaju.

U ovogodišnjem izdanju projekte smo podijelili na gradske i moderne kuće, klasične kuće, transparentne, vile i ladanjske kuće, drvene kuće i bungalove tj. prizemnice i hrvatske projekte.

Kategorija gradskih i modernih kuća obuhvaća većinom projekte obiteljskih kuća s ravnim krovom, moderne arhitekture, s različitim kompozicijama volumena, koje će se lijepo uklopiti u urbana središta ali i gradsku okolicu. Ovaj tip kuća sve je popularniji među mlađom generacijom investitora, a često se mogu vidjeti i na obali gdje su stavljene u turističku funkciju. Nama je ovo jedna od najzanimljivijih kategorija.

Klasične kuće prepoznatljive su po svojim vanjskim karakteristikama i dobro poznate širokom krugu investitora. Bez obzira na dobro poznatu vanjsku arhitekturu, klasične kuće mogu dobiti individualnu notu odabirom i kombiniranjem vanjske završne fasade u različitim bojama ili materijalima te dodatkom erkera ili aneksa.

Mnogo puta smo predstavljali različite objekte iz kategorije transparentnih kuća u našem redovnom izdanju, magazinu Hausbau. Glavno obilježje ove vrste objekata su velike staklene površine koje otvaraju interijer prema vanjskom okruženju i pomalo brišu granicu između vanjskog i unutrašnjeg prostora.

U kategoriji vila i ladanjskih kuća možete pronaći prekrasne projekte koji osim za stanovanje mogu poslužiti kao inspiracija za sve vas koji razmišljate o ulaganju u luksuzne turističke objekte. I sami svjedočimo promjenama koje se događaju na turističkim destinacijama i izazovima kojima moramo odgovoriti s novim konceptom turističke ponude koji time zahtijeva i drugačije promišljanje o arhitekturi manjih turističkih objekata. Ladanjske kuće koje prezentiramo različitog su karaktera, posebno zanimljive su one koje kombiniraju staro i novo.

Kad spominjemo drvene kuće u prvi tren na pamet nam padaju klasične drvene kuće. No oblikovanje s drvetom nadišlo je ovaj stereotip i u prilici smo pokazati vam moderne projekte u kojima glavnu ulogu ima drvo i daje arhitekturi obiteljskih kuća jednu novu dimenziju.

Kategoriju bungalovi tj. prizemnice rezervirali smo za manje, kompakte objekte koji su zanimljiv za stanovanje ali kao i kuće za odmor u prirodi.

Ono što nas posebno veseli, za pokazati vam, su hrvatski projekti. Radi se o kućama koje su predviđene za odmor ali i o projektima renomiranih hrvatskih arhitekata i arhitektonskih studija. S obzirom da tokom godina stalno dobivamo upite o tkz. mediteranskim kućama tj. kućama koje su na tragu tradicijske gradnje ili projektima koji kombiniraju modernu arhitekturu s natruhama tradicije, posegnuli smo za projektima luksuznih kuća za odmor s naše obale koje mogu poslužiti za inspiraciju.

Posebno cijenimo radove naši arhitekata i studija. Ovog puta smo odabrali projekte Branke Juras, studia Soda arhitekti i Arhitektonskog biroa Turato.

Srdačan pozdrav,
Uredništvo