14/07/2024

Kako temelje kuće učiniti otpornim na potrese?

Povjerenje u Fibran Seismic temeljni jastuk očito se isplati! Ne samo da se njime u potpunosti rješavaju  toplinski mostovi u temeljima, nego daju znatnu otpornost na potrese. U ova vremena kad čujemo puno loših vijesti, u Fibran Slovenija stigla je jedna lijepa i vrijedna poruka.

 

Prilikom gradnje kuće neovisno da li se radi o kući građenoj nekim od sistema masivne gradnje ili montažnoj gradnji svjesni smo važnosti kvalitetne gradnje, koja se možda ne vidi na prvi pogled i ne pokazuje odmah, kratkoročno gledano. Kvalitetna gradnja se dokazuje kroz cijeli životni vijek građevine. Tvrtka Lumar hiše iz Slovenije koja se bavi proizvodnjom niskoenergetskih montažnih kuća u suradnji s Fibran Slovenija  pronalazi za svoje kupce kvalitetna i održiva rješenja. Tome svjedoči i pismo koje je stiglo nakon potresa u Hrvatskoj.

Prenosimo u cijelosti pismo obitelji Nikić iz Dolenjske (granično područje s Hrvatskom), do koje se itekako osjetio nedjeljni potresu u Zagrebu.

” Pozdrav! Drago nam je da vas možemo obavijestiti da smo zadovoljni ponašanjem naše kuće GEA 120 za  vrijeme potresa koji se dogodio u nedjelju ujutro (22.3.2020). Svi smo spavali (dijete od 14 godina i roditelji) i potres nas nije niti probudio. Ukratko, nismo ništa osjetili tijekom prvog potresa. Ostali stanovnici našeg područja osjetili su potres i probudili se. Naše objašnjenje je da je izvedba kuće Lumar i ugradnja FIBRANxpsxEISMICMIC 400-L ispod temeljne ploče odlično rješenje. Hvala vam još jednom na svim savjetima i preporukama pri gradnji, kao i na odličnoj izvedbi!!! Budite zdravi!”

Slična iskustva zabilježena su u talijanskom gradu L’Aquila i slovenskom Bovecu.

Izvođenje temeljne ploče

Zbog jednostavnije i u usporedbi s tradicionalnim načinom izvedbe trakastih temelja, mnogo brže i jeftinije izvedbe, temeljna se ploča vrlo brzo etablirala u našim krajevima. Za razliku od sjevernih i zapadnih zemalja Europe, Hrvatska i Slovenija imaju manje-više potresom ugroženija područja i rješenja koja se primjenjuju u Austriji ili Njemačkoj, kod nas nisu primjenjiva. Široka i opsežna istraživanja ponašanja izoliranih temelja u slučaju potresa, što ga provode Arhitektonski fakultet, Fakultet građevinarstva i geodezije, kao i Građevinski institut, potvrdili su da je FIBRAN TEMELJNI JASTUK optimalno rješenje za kontrolirano ponašanje niskoenergetskih zgrada u potresu. Ovaj je sustav trenutno jedini dokazani sustav temeljenja na temeljnoj ploči koja se nalazi iznad slojeva toplinske i hidroizolacije.

Seismic temeljnog jastuka za zaštitu objekta od potresa

SEISMIC TEMELJNI JASTUK je nadgradnja dosadašnjeg načina izvedbe toplinske izolacije temeljne ploče. Temeljni jastuk je kompozicija povezanih (slijepljenih) slojeva armirano-betonske temeljne ploče, toplinske i hidroizolacije, koji u slučaju potresa zajedno djeluju, a zbog djelomične fleksibilnosti, djeluje i kao prigušivač seizmičkih sila. Temeljni jastuk, postavljen na betonsku podlogu, ne dopušta nekontrolirano klizanje između slojeva, čime posredno štiti instalacije koje prolaze kroz i ispod temeljne ploče.