20/07/2024

Iz starog u novo

PUT KOJEG JE OVAJ OBJEKT PREŠAO da bi danas mogao pokazati svoje novo ruho uistinu je zanimljiv. Parcela, koja je pripadala obiteljskom gospodarstvu, sadržala je četiri različite građevine – dvije od kojih su današnji stambeni objekt. Klasičan stil gradnje 18 stoljeća uvelike je bio vidljiv na građevinama koje su odabrane za prenamjenu u stambeni prostor, te je želja vlasnika bila da se maksimalno očuva upečatljiv stil iz tog doba.

S OBZIROM DA je kuća spoj dva objekta, vlasnici su si mogli maksimalno udovoljiti prenamjenom gotovo cijelog jednog objekta u velik i otvoren dnevni boravak. Ostatak prostorija smješten je uglavnom u drugi dio objekta, koji je u neku ruku sušta suprotnost. Dok je objekt s dnevnim boravkom zanimljiv spoj modernih i klasičnih detalja u industrijskom stilu, drugi dio više se priklanja klasičnom stilu gradnje i uređenja. U drugom
dijelu vidljiva su police za knjige koje sežu sve do krovnih greda.

S OBZIROM DA ORIGINALNI OBJEKT nije imao mnogo otvora za svijetlost, želja arhitekata bila je da se u prostor propusti što je više moguće prirodnog svijetla. To su postigli postavljanjem velikih kutnih staklenih površina s izražajnim crnim okvirima koji se dobor uklapaju u cjelokupnu sliku objekta. Fasada od cigli pokrpana je na mjestima gdje je to bilo potrebno, sve u cilju da se održi stara vanjština objekta, pa su vanjski zidovi sada mozaik starih i novih ciglica.

više u magazinu Hausbau na svim kioscima

[do_widget id=ink-call-to-action-2]