16/07/2024

INDIVIDUALNO & SPREMNO ZA BUDUĆNOST

Ljudi postaju sve osvješteniji o svom osobnom CO2 otisku i utjecaju na klimu – svijest o zaštiti okoliša esponencijalno raste! Djelomično i zahvaljujući efektu zvanom “Greta”. Što se tiče vlastitog doma, na održivoj strani je onaj tko svoju kuću gradi s jako dobrom toplinskom zaštitom, tko proizvodi električnu energiju uz pomoć sunca i višak pohranjuje te tko veći dio svojih potreba zadovoljava proizvodnjom iz obnovljivih izvora energije.

Ovdje se radi o kući s individualnim detaljima, fleksibilnim tlocrtom, ovojnicom koja štedi energiju i vlastitom proizvodnjom električne energije na krovu. Na taj način četveročlana obitelj stanuje ugodno i spremna je za budućnost.

Tehničke komponente ove kuće omogućuju maksimalnim stambeni komfor i pružaju značajnu uštedu energije. Pored zrakonepropusne ovojnice s dobrom toplinskom izolacijom, kuća raspolaže sa sljedećom tehnikom – dizalicom topline, električnim elementima za izravno grijanje, integriranom kontroliranom ventilacijom s rekuperacijom topline i efektom hlađenja po ljetu. Ovisno o željama sistem može biti i s filterom za pelud kao poželjnom opcijom za alergičare. Fotonaponski sustav na sedlastom krovu zaslužan je za energetski višak koji se pohranjuje u kućnu bateriju i koristi po potrebi. Kuća s energetskim viškom, godišnje u prosjeku proizvodi više energije nego joj je potrebno za grijanje i toplu vodu. Server za sustav kućne automatike umrežuje upravljanje i kontrolu grijanja, upravljanje sjenilima te senzore za vjetar i pokrete. Investitori su kuću gradili kao akcijski objekt s fiksnim tlocrtom, zadanim vanjskim dimenzijama i unutarnjim zidovima te su time dobili povoljniju cijenu.

Prozori do poda, dnevni boravak pored erkera opskrbljuju dnevnim svjetlom. Parket od hrasta koji se proteže svim prostorijama stvara dojam prostranosti.

Unatoč tome, mogli su realizirati i individualne detalje: vrata, položaj i veličinu prozora, nagib krova, nadozid, erker i fasadu. U ovoj stambenoj četvrti propisan je sedlasti krov, međutim bez strehe. S modernom drvenom fasadom u antracit boji i kockastim erkerom sa zračnom gredom za krovnu terasu, kuća je ipak dobila željeni moderni izgled.
U prizemlju je otvorena zona s kuhinjom, blagovaonicom i dnevnim boravkom koja zauzima najveći dio raspoložive površine. Pri tom je kuhinja nešto uvučena u nišu koja je izravno povezana s blagovaonicom. Onaj pravi suživot proteže se u kompletno staklenom erkeru koji predstavlja privlačnu vezu s vrtom i drvenom terasom. Svjesno i praktično postavljena balkonska vrata izmjenjuju se s fiksnim prozorima. U prizemlju je i posebna prostorija koju trenutno dvije kćeri koriste za igru, kupaonica s tušem i predsoblje. Na gornjoj su etaži smještene privatne prostorije: roditeljska spavaonica, dječja soba, obiteljska kupaonica i kućni ured.

U spavaću sobu ispod krovne kosine svjetlost dopire kroz francuski prozor. Gornji dio prozora moguće je otvoriti kao prozor za provjeravanje.

Prozori do poda, dnevni boravak pored erkera opskrbljuju dnevnim svjetlom. Parket od hrasta koji se proteže svim prostorijama stvara dojam prostranosti.

ŽELIM SAZNATI VIŠE

više projekata kuća, savjeta za građenje i ideja za uređenje potražite u nekim od naših magazina (HAUSBAU, KUHINJE I KUPAONICE, BAZENI I SAUNE, KATALOG NAJLJEPŠIH KUĆA) na svim kioscima ili osigurajte svoj primjerak na kućnu adresu i pretplatite se preko našeg online KIOSKA