25/09/2023

IDEJE ZA MALE KUHINJE

Kuhinja nikada nije dovoljno velika, što posebno vrijedi za male stanove. Kako pametno planirati i u mali prostor ‘ugurati’ sve potrebne aparate, te kako sve to lijepo i stilski zanimljivo urediti – pitanja su na koja nudimo odgovore…

Često najveći problem u malim kuhinjama predstavlja nedostatak prirodne svjetlosti. Najbolji način za rješavanje ovog problema je kreiranje otvorenog prostora s blagovaonicom i dnevnim boravkom. To često možete relativno lako i jeftino napraviti uklanjanjem dijela pregradnog zida i izradom šanka. S jedne strane postavite dvije barske stolice, a s druge sudoper. Šank može poslužiti za brzi obrok ili ispijanje čaše vina s prijateljima i rodbinom.

Također, šank omogućava interakciju domaćina i gostiju dok se u kuhinji priprema hrana. Naravno, šank ili kuhinjski otok nisu univerzalno rješenje i ne mogu se primijeniti baš u svakoj situaciji. Srećom, na raspolaganju nam je mnogo alata kojima ćemo čak i vrlo malu kuhinju pretvoriti u pravu oazu kuhanja i druženja, mjesto za svakodnevan ugodan boravak.

PLANIRANJE RASPOREDA ELEMENATA I OPREME
Raspored u kuhinji ovisi o tlocrtnom obliku, površini prostorije i razmještaju prozora i vrata. Ponekad je bolje promijeniti položaj vrata i prozora umjesto nastojati prilagoditi kuhinju postojećim uvjetima. To donekle možete realizirati ako imate vlastitu kuću i prozore prema dvorišnoj strani.

U stambenoj zgradi ne smijete mijenjati položaj prozora bez dozvole. U novogradnji možete tražiti preinake tlocrta; pomicanje pregrada, nenosivih zidova i vratnih otvora. Ponekad je promjena predviđena u cijeni kvadrata stana, a ponekad se dodatno naplaćuje

Kuhinja u jednoj liniji: uski prostor namijenjen za kuhinju određuje raspored elemenata uz jednu liniju zida, za visinu od položaja prozora i vrata.
Ako želite nesmetano raditi u kuhinji koja je povezana s blagovaonicom, pomična vrata osigurat će odvojenost i fleksibilnost prostora. Čak i kod vrlo malog kuhinjskog prostora, kuhinja u nizu bi morala sadržavati: hladnjak, plohu za pripremu hrane, odlaganje posuđa, sudoper i štednjak. Iako je minimalna potrebna dimenzija od elemenata do zida 1,25 m, ako je moguće bolje je napravit veći razmak – posebno ako u kuhinji bar povremeno kuha više osoba.

U malim, uskim kuhinjama osjećat ćete se ugodnije ako su svjetlije i imaju vrata ili prozor s pogledom vrt ili na terasu. Prirodno svjetlo i pravilna rasvjeta osigurat će dovoljno
svjetla. Namještaj svjetlijih boja doprinijet će povoljnom vizualnom efektu i kreirati vizualno veći prostor. Kako se takva kuhinja ne bi doimala hladno i jednolično, radnu plohu ili neke elemente možete izabrati u vedrom i toplom tonu. Kuhinje rađene po mjeri kod malih kuhinja su velika prednost, jer omogućavaju maksimalno iskorištavanje svakog kutka kuhinje.

Kuhinja – L tlocrt: ako je kuhinja široka minimalno 2,5 metara, tlocrtni razmještaj u obliku slova L prikladan je
za lakši rad u kuhinji, radi kraće komunikacije tijekom pripreme hrane. Kutni elementi s novim okovima omogućuju lako dohvaćanje predmeta i danas se maksimalno koriste. Jedan dio prostora može se namjestiti visokim ormarima s ugrađenom pećnicom u visini radne plohe zbog lakšeg rukovanja.
Mali kuhinjski otok: ako dnevna soba i kuhinja nisu strogo odvojene (što je pogotovo često kod manjih stanova), mogu se funkcionalno odvojiti grupa za kuhinju i blagovanje za manje obroke, u
vrijeme kada cijela obitelj nije na okupu. Otok smješten u centralnom dijelu može biti opremljen plohom za pripremu hrane, a bočno se mogu postaviti uski stol i dvije stolice za međuobroke.

S druge strane radne plohe dobro će doći polica okrenuta prema dnevnom boravku ili prostoru za blagovanje. Komunikacija između radne zone i otoka odvija se potpuno neometano.

Kuhinja – U tlocrt: tlocrtne organizacije kuhinja u obliku slova U daju mogućnost da na manjem prostoru smjestimo veću dužinu elemenata za radnu kuhinju. Ipak, potrebno je malo više prostora, pa se ovakav raspored relativno rijetko nalazi u sasvim malim kuhinjama. Za smještaj blagovaonice i kuhinje potrebno je ipak raspolagati znatno većim prostorom. Zato se kod malih kuhinja blagovaonica mora smjestiti u zasebnu prostoriju.

 

više o idejama za male kuhinje pročitajte u magazinu KUHINJE I KUPAONICE na svim kioscima