23/09/2023

Hausbau br.106 (03/04 2019)

Dragi čitatelji


nakon vrlo blage zime došlo nam je pomalo prevrtljivo proljeće. No sigurni smo da će nas vrijeme poslužiti za vikend-opuštanja na otvorenom. S toplijim vremenom kreće i sezona roštiljanja. Najbolje druženje uz roštilj s dobrim društvom je u vlastitom vrtu, gdje je sve na dohvat ruke. 

Proljeće je vrijeme pripreme vrta i okućnice za sezonu bilo da se radi o sadnji cvijeća, ukrasnih biljaka, sijanju trave ili sađenju povrtnih gredica. Za oblikovanje vrta ima pregršt ideja, a mi smo u ovom broju izdvojili dva vrtna projekta. Jedan se odnosi na uređenje mediteranskog vrta, dok smo vam s drugim projektom htjeli dati inspiraciju za uređenje zelene oaze u okrilju moderne arhitekture.

S obzirom da gotovo 90% vremena provodimo u zatvorenim prostorima, bitna je količina dnevnog svjetla koja je dostupna u interijeru i mikroklima. Prozori i staklene stijene osim propuštanja dnevne svjetlosti i toplinsko-izolacijske funkcije, utječu na estetiku interijera i vanjski izgled objekta. Dali smo nekoliko zgodnih primjera i ideja kako oblik, veličina i dizajn prozora mogu utjecati na ukupan vizualni dojam.

Upravo velike staklene površine utječu i na vizualni dojam i arhitekturu dvije izuzetne, pomalo neobične, transparentne kuće koje predstavljamo. Bilo da se radi o klasičnoj gradnji ili ekstravagandnoj arhitekturi, svaki graditeljski projekt započinje s kvalitetnim planiranjem. Zato smo napravili popis 10 stvari neophodnih za kvalitetno planiranje.

Kod planiranja, jedna od stavki svakako je odabir sistema toplinske tehnike. Trendovi i budući zahtjevi prema izgrađenim projektima nalažu korištenje obnovljivih izvora energije, o kojima pišemo i u ovom broju s naglaskom na korištenje sunčeve energije.

Uz toplinsku tehniku na ukupnu energetsku bilancu kuće utječe i toplinska izolacija zidova, koja se također našla na popisu tema ovog broja. Radovi renoviranja obično kreću na proljeće. Zato se nadamo da ćete u idejama za uređenje interijera pronaći inspiraciju za uređenje zidova i podova.

I na kraju, glavna tema ovog broja donosi trendove u gradnji obiteljskih kuća za 2019. Kod gradnje obiteljskih kuća trendovi su usmjereni na pametne kuće sa SmartHome sustavima, energetski samodostatne kuće, bio kuće te kuće s malom, ali funkcionalno iskoristivom površinom.

Srdačan pozdrav do sljedećeg broja,

HAUSBAU

potražite svoj primjerak magazina HAUSBAU na svim kioscima

www.hausbau.hr

ŽELIM SAZNATI VIŠE

više projekata kuća, savjeta za građenje i ideja za uređenje potražite u nekim od naših magazina (HAUSBAU, KUHINJE I KUPAONICE, BAZENI I SAUNE, KATALOG NAJLJEPŠIH KUĆA) na svim kioscima ili osigurajte svoj primjerak na kućnu adresu i pretplatite se

ŽELIM PRETPLATU