02/12/2022

Ekološko grijanje s povoljnom cijenom

Osim toplinskih pumpi koji su zadnjih nekoliko godina hit u novogradnji, korisnici se sve više okreću sustavima koji koriste drvnu sječku, pelete i drvo kao izvor energije. Više je razloga za to – od ekološke svijesti, preko jednostavnosti upotrebe do povoljne cijene grijanja…

U posljednje vrijeme se više ljudi odlučuje za korištenje drva kao energenta za grijanje. Kako se povratak grijanja na drvo i pelete aktualizirao, došlo je do nestašice drva za ogrjev, a i njihova cijena se povisila. To je rezultat veće potražnje, loših vremenskih prilika, prekomjerne i nekontrolirane sječe šuma te pojedinaca koji nemaju registiranu tvrtku ili obrt i dozvolu od Hrvatskih šuma za sječu drva, te kupuju privatne šume koje su u velikoj mjeri iscrpljene.

Obrtnici koji imaju licencu od Hrvatskih šuma za sječu drva morali su podići cijenu jer su i Hrvatske šume podigle cijenu drva na panju. Ovog ljeta, kad obično kreće nabava drva za zimu, na naručena drva čekalo se i nekoliko tjedana, što nije bio slučaj prijašnjih godina.

Tako da su ove godine narudžbe za drva u nekim krajevima Hrvatske išle i do dva mjeseca unaprijed. Cijena po oglasnicima, ovisno o vrsti drveta, kreće se između 300 do 400-420kn/m. Vjerujemo da će bez obzira na ovu trenutnu situaciju, trend grijanja na drva i dalje rasti.

Prednost grijanja na drva je manja cijena uređaja, nego uređaja za grijanje na pelete te nešto niže cijene drva u odnosu na pelete. Druga alternativa grijanju na drva je grijanje na pelete ili u kombiniranim uređajima, kombinirano grijanje na drva i pelete.

više o temi TOPLINSKA TEHNIKA u magazinu Hausbau br.103 (09/10 2018)