30/05/2023

EKOLOŠKA I ZDRAVA

PROJEKT: Lloyd-Webber u Engleskoj
IZVOĐAČ: Bau-Fritz GmbH & Co. KG seit 1896
KONTAKT: www.baufritz.de, www.bautipps.de/baufritz

Ova zdrava ladanjska kuća poznatog skladatelja Sir Andrewa Lloyda Webbera i njegove suprugu Madeleine oslanja se na moderan dizajn s tradicionalnim prizvukom.

Život na selu, makar samo i vikendom, dio je “britanskog načina života”. Tipična engleska “vikendica” nudi tradicionalni dizajn i materijale: krovovi su često prekriveni slamom ili škriljevcem, vanjski zidovi izrađeni su od drveta ili prirodnog kamena koji zbog starosti imaju nepravilne oblike – što osigurava dodatan šarm. Drvena vrata i prozori te prekrasna zelena okolina dodatno pridonose već ugodnom i slikovitom izgledu kuće. U ruralnom Hampshireu, Andrew Lloyd Webber, skladatelj svjetski poznatih mjuzikla poput “Mačke” i “Starlight Express”, i njegova supruga dali su izgraditi održivu i klimatski prihvatljivu ladanjsku kuću koja je u potpunosti sagrađena od ekološkog drveta. Iz daljine njihova kuća ostavlja dojam tradicionalne kuće s nekoliko zgrada. Ako se bolje pogleda, može se vidjeti da se radi o dvokatnoj konstrukciji u obliku slova L s dvoslivnim krovom i drvenom oblogom koja zatvara jednokatnu kubnu strukturu zidovima od prirodnog kamena.

Prostrani ulaz djeluje kao “distributer” za različita područja unutar kuće: ravno naprijed, krilna se vrata otvaraju u veliki otvoreni prostor za ugodno kuhanje, objedovanje i druženje. Većina je u ravnom, kubičnom produžetku. Veliki klizni elementi vode i na susjednu terasu. Dodatne prostorije poput smočnice i vinoteke također se nalaze u tom djelu. Nastavak na kuhinju i blagovaonicu je još intimnija dnevna soba s ugodnim namještajem za sjedenje uz kamin. Tu se nalazi i gospodarevo krilo. Obilazak se nastavlja prema glavnom ulazu, pored radne sobe, garderobe i gostinjskog WC-a te stubišta koji vodi na gornji kat. Gostinjska soba s vlastitom kupaonicom pored ulaza zaokružuje prizemlje. Na gornjem katu, ispod zabatnog krova, nalaze se četiri spavaće sobe. Glavna spavaća soba sadrži vlastitu wellness kupaonicu te “walk-in” ormar. Spavaće sobe se otvaraju na krovnu terasu sa staklenim prozorskim vratima baš poput dnevne prostorije u prizemlju koja se otvara prema dvorištu.

Prirodni materijali poput drveta i prirodnog kamena karakteriziraju kuću izvana, ali i u unutrašnjosti, te ističu karakter tipične ladanjske kuće. Opremljena najnovijom tehnologijom, drvena kućica i dalje ostavlja dojam kao da je oduvijek bila ovdje. Zajedno s okolnim krajolikom izgleda slikovito i ažurno – savršena veza.

više projekata kuća, savjeta za građenje i ideja za uređenje potražite u nekim od naših magazina
(HAUSBAU, KUHINJE I KUPAONICE, BAZENI I SAUNE, KATALOG NAJLJEPŠIH KUĆA) na svim kioscima ili
osigurajte svoj primjerak na kućnu adresu i pretplatite se preko našeg online KIOSKA