23/09/2023

Drvene kuće – Dodir prošlosti dom sadašnjosti

Na pravi pogled jasan i moderan dizajn ogledne kuće „Heimat 4.0” ne odaje da se iza ove koncepcije kriju tradicionalne ideje. No, na drugi pogled se vide detalji. Tako primjerice kuća slijedi trend zajedničkog stanovanja više generacija: sporedni stan u podrumu koji, zahvaljujući položaju na padini, ima puno dnevnog svjetla, nudi 40 četvornih metara stambene površine. Kao ogledni stan partnerske tvrtke „Grüne Erde“ ekskluzivno je opremljen, između ostaloga, i prema najvišim ekološkim standardima.

Obiteljska druženja odvijaju se u prizemlju, u otvorenom dnevnom boravku s integriranom blagovaonicom i kuhinjom, gdje se, kao nekada, svi mogu sastati. Tradicionalni elementi čine stambeni prostor udobnim – kao npr. alkoven (dio sobe u kojem je smješten krevet; obično odvojen balustradom i zastorom) koji je, u nešto drukčijem obliku, već u doba naših baka postojao u dnevnim boravcima. Daljnji nostalgični objekt za sjedenje je klupa ispred kuće koja je integrirana u fasadu. 

U ulaznom području u oči upadaju pločice u obliku saća s različitim uzorcima koje izgledaju kao da su od cementa, a koje bez prekida prelaze u visokokvalitetan
parket od srca jasena. Još jedan relikt iz prijašnjih vremena, koji je međutim i danas još uvijek veoma praktičan, je sporedna prostorija pored kuhinje koja služi kao prostorija u kojoj se nalazi sve što je potrebno za gospodarenje kućom te kao „veš kuhinja“ s ubacivanjem rublja za pranje, perilicom rublja, sušilom i zalihama.

Na gornjem katu postoje tri dječje sobe. Dvije sobe su opremljene krevetima na galeriji, a jedna sa „špiljom za igranje“. Za roditelje je napravljeno ekskluzivno privatno područje: spavaća soba, garderoba i wellness kupaonica s umivaonikom nostalgičnog izgleda i samostojećom kadom. U sporednoj zgradi nalazi se peć, radna ploča, radni stol i klupa za sjedenje. A u štali pored mogu stanovati kokoši i ovce ili koze. 

Radionica u podrumu ima drveni stol i stolice s dovoljno mjesta za izradu ručnih radova, rezbarenje ili vezanje cvijeća. Za grublje drvene radove postoji u susjednoj prostoriji za tehniku još jedan radni stol. S obzirom na opskrbu energijom je kuća „Heimat 4.0” up to date i inovativna: grijanje na pelete koje je koncipirala partnerska tvrtka Ökofen osigurava u kombinaciji s akumulatorskim spremnikom i fotonaponskim uređajem gotovo stopostotnu energetsku neovisnost. To je moguće jer Stirlingov motor u razdoblju od listopada do ožujka, kada nema puno sunca, proizvodi dodatnu struju i tako u velikoj mjeri pruža neovisnost. Zajedno s decentraliziranim ventilacijskim sustavom i podnim grijanjem „Heimat 4.0” postaje kuća energetske učinkovitosti 40.

Po pitanju pametne kuće je tvrtka Baufritz svjesno išla korak unazad – prema načelu: moderna tehnika da, ali bez opterećenja po zdravlje stanara. Tako ovdje ne postoje fiksni ili unaprijed instalirani paketi za pametne kuće, već su samo zidovi opremljeni kabelskim KNX-Bus sustavom, čime se dobiva minimalni W-LAN sa što je moguće manjom snagom odašiljanja koji je 

zdravstveno prihvatljiv te se u potpunosti može individualizirati. Kao reakcija na sve veće opterećenje zbog antena za mobilne radio-veze je u kući „Heimat 4.0” po prvi puta ugrađena nova tehnika zaštite od električnog smoga.

ŽELIM SAZNATI VIŠE

više projekata kuća, savjeta za građenje i ideja za uređenje potražite u nekim od naših magazina (HAUSBAU, KUHINJE I KUPAONICE, BAZENI I SAUNE, KATALOG NAJLJEPŠIH KUĆA) na svim kioscima ili osigurajte svoj primjerak na kućnu adresu i pretplatite se

ŽELIM PRETPLATU