16/07/2024

Digital foto br.91 jesen 2018

Poštovani čitatelji,


iako i u novom broju DFM-a donosimo sjajne teme i tehnike snimanja koje će biti zanimljive mnogim fotografima, ono po čemu ćemo ipak svi pamtiti DFM 91 su – prvi Canon i Nikon full-frame mirrorless fotoaparati. Ulazak dva ključna fotografska brenda na full-frame mirrorless scenu jasno trasira put svima. Premda DSLR fotoaparati još dugo neće nestati, mirrorless je tu i u najmanju ruku će biti ravnopravan. I dok ćemo Canona za par dana imati priliku prvi put uživo vidjeti i isprobati na službenom predstavljanju u Zagrebu (zapravo prije nego budete čitali ovaj broj!), Nikon Z7 smo već imali u rukama. Zato već u ovom broju možete pročitati detaljan test novog Nikona Z7, a do sljedećeg broja vjerujem da ćemo imati prilike isprobati i Z6, ali i Canon EOS-R. Glavni razlog kašnjenja ovog broja je – photokina!

Pomalo naivno smo planirali izlazak broja sredinom rujna, tek nekoliko dana prije najznačajnijeg foto-sajma na svijetu; a ovogodišnja photokina u Koelnu bi lako mogla biti najvažniji sajam desetljeća. Fotografija je sveprisutna, iako je nažalost većinom kreirana (i to loše) pomoću mobitela.Srećom, sve je veći broj kreativnih individualaca koji shvaćaju vrijednost ozbiljnog alata i učenja kreativnih tehnika snimanja – a jedan od njih je očito onaj tko upravo čita ovaj uvodnik. Fotoaparati su sve bolji i sve moćniji alati, a na photokini je predstavljena i nova alijansa Panasonica, Leice i Sigme – ovaj je savez značajan i sigurno će utjecati na fotografski svijet u budućnosti, a mnogi s nestrpljenjem očekuju Panasonic S1 i S1-R, fullframe aparate najavljene za proljeće.

Moj urednički posao je istovremeno jako lijep, ali i jako frustrirajući. Iz tjedan u tjedan dobivam mnoštvo vaših lijepih fotografija – neke su stvarno super, nekima nešto ‘malo fali’, a neke i nisu baš uspješne. I to me ne nervira. Ali nažalost, prečesto susrećem ljude (većina ih ne zna za DFM niti znaju da sam urednik, naravno) koji za sebe misle da su fotografi, a zapravo o fotografiji pojma nemaju. I ne, nisam ja neki veliki autoritet niti uzimam sebi za pravo prosuđivati što valja, a što ne. Ali, ukoliko ne znaš koristiti osnovne fotografske tehnike nego se isključivo oslanjaš na automatske funkcije aparata i čistu sreću, stvarno se nemaš pravo nazivati fotografom, zar ne? Naši čitatelji srećom ne spadaju u takve, već marljivo prate i proučavaju pouzdane tehnike snimanja koje donosimo iz broja u broj – a niti ovaj broj nije izuzetak. Broj je praktično posvećen snimanju krajolika, ali jedan pristojan dio smo odvojili i za dvije kratke teme o snimanju kućnih ljubimaca i divljih životinja. Siguran sam da ćete pronaći nešto što želite i sami isprobati…
Srdačan pozdrav do sljedećeg broja,

Goran Vrakela