05/03/2024

Za čist i zdrav zrak

Daikin kao izuzetno kvalitetno i jednostavno rješenje preporučuje bez obzira na vaš postojeći ili budući sustav grijanja da sebe i vaš dom nagradite pročistačem zraka serije MCK55W. Osim funkcije ovlaživanja, taj uređaj pomoću ugrađenog Flash Streamera čisti vaš dom od bakterija, virusa, plijesni, alergena i opasnih kemijskih tvari (VOC). Idealan je za stambene prostore u kojima ima djece, domove s kućnim ljubimcima, a naročito za osobe sklone respiratornim poteškoćama i alergijama.

Daikin – Kuće budućnosti grade se sada!

Kako će izgledati stanovanje budućnosti? Kakve će se kuće graditi u budućnosti?

Za stručnjake nema dvojbe, naročito nakon plinske krize prošlih godina – nova kuća i dizalica topline su dobitna kombinacija. Dizalice toplinepredstavljaju niskotemperaturni sustav grijanja i najekonomičnije su kada su u kombinaciji s podnim grijanjem.

Oba pitanja vjerujemo zanimaju svakoga od nas, a najviše zasigurno one koji kreću u planiranje i gradnju svoje nove kuće. Najbolje su adrese za takva pitanja svakako struka – odnosno arhitekti i developeri kuća i stanova.situacijama. Nagrađivana britanska developerska tvrtka Conroy Brown specijalizirana za razvoj i gradnju individualiziranih kuća smatra da su sljedećih 7 trendova oni koji će oblikovati budućnost gradnje novih kuća:
1. Kuhinja kao centar socijalizacije unutar kuće
2. Vlastiti prostor unutar kuće gdje se možeš „otkačiti“ od moderne tehnologije
3. Prostorije s fleksibilnom namjenom
4. Kvaliteta ugrađenih materijala i uređaja
5. Održivost
6. Okućnica, jednako važna kao i unutrašnjost
7. Prostor za pohranu stvari

Održivost je uvijek u trendu

Danas je možda jedan od najvažnijih i ključnih trendova u gradnji kuća održivost. Održivost se očituje u gradnji kuća koje su ekološki prihvatljive, ali i koje imaju vrlo malu potrošnju energije i jako nisku emisiju CO2.

Ključni koraci za postizanje energetski i ekološki prihvatljive nove kuće su:
• Ugradnja fotonaponskih panela
• Povećanje termičke izolacije fasade
• Energetski efikasan sustav grijanja
• Uređaji čim većeg energetskog razreda
• Pametna i štedljiva rasvjeta
• Kompostiranje

Sustav grijanja kao najveći potrošač energije u kući zaslužuje posebnu pozornost i svaka investicija u kvalitetan sustav grijanja danas, pokazat će se isplativom u budućnosti. Moderne dizalice topline istovremeno u istom uređaju nude sustav koji grije prostorije putem podnog grijanja, ali i priprema potrošnu toplu vodu u kući. Dobra je stvar da vam za njenu ugradnju unutar kuće treba prostor manji od 1 m2 – recimo veličine prostora kao za jedan hladnjak. I dodatno… Možda najbolja vijest – ne treba vam nikakav dimnjak!

Dizalice topline Altherma 3
Daikin dizalice topline serije Altherma 3 odlikuje osim vrlo visokog energetskog A razreda i vrlo niska šumnost uređaja pa je vanjsku jedinicu dizalice topline moguće ugraditi i uz samu kuću. Osim toga sve Daikin Altherma dizalice topline imaju standardno jamstvo od 2 godine, a prijavom u Daikin loyality program „Stand by me” ostvaruju se dodatne 3 godine jamstva. Kako bi u TV prodaji rekli… I to nije sve… Od 2023. godine puštanje u pogon Daikin Altherma dizalice topline od strane ovlaštenog Daikin servisa uključeno je u cijenu uređaja.

Ako ugradim dizalicu topline – treba li mi onda klima uređaj?
Jednoznačan je odgovor da ne treba – jer dizalice topline mogu proizvoditi ogrjevnu vodu zimi ali i rashladnu vodu ljeti. Međutim, često se ne smatra potrebnim da se u kući rashlađuju sve prostorije koje se ujedno i zimi griju. Postoji nebrojeno mogućnosti kako složiti projekt grijanja i hlađenja kuće, no sve češća je praksa da se instalacija grijanja putem dizalice topline u potpunosti odvoji od hlađenja. Navedeno ima itekako smisla budući da nudi fleksibilnost korisniku (npr. istovremenu mogućnost grijanja i hlađenja različitih prostorija), ali i vlasnik kuće na taj način dobiva još jednu dodatnu mogućnost grijanja putem klima-uređaja.

Nismo otkrili toplu vodu, ali smo je povezali na klima-uređaj
Adekvatno rješenje za grijanje i hlađenje u Daikin proizvodnom programu možemo pronaći ne samo ako gradimo novu kuću već i ako rekonstruiramo stan, dio kuće ili preuređujemo apartman. Praktično rješenje zove se Multi + odnosno Daikin multi split klima-uređaj sa spremnikom za potrošnu toplu vodu. Takav klima sustav omogućuje da na jednu vanjsku jedinicu spojimo do 3 unutarnje klima jedinice, ali i spremnik tople vode od 90 ili 120 litara. Prednosti takvog sustava su višestruke jer osim što umjesto više vanjskih jedinica imamo samo jednu, potrošnu toplu vodu pripremamo na pametan, energetski učinkovit način, a ne putem klasičnog elektro grijača. Multi + sustav ima vrlo visoku sezonsku učinkovitost (razred A+++ u hlađenju) i na njega se mogu istovremeno spajati različiti modeli unutarnjih jedinica Daikin. Multi + ima kapacitet hlađenja do nominalno 5,2 kW i kapacitet grijanja nominalno do 6,8 kW.