16/07/2024
12-001

Bez prepreka – zahvaljujući dizalu

PROJEKT: Kundenhaus Brose
IZVOĐAČ: Weberhaus
KONTAKT: www.bautipps.de/hersteller/weber

Vlasnici su sebi izgradili ugodnu kuću prilagođenu svakoj starosnoj dobi, smještenu povišeno s prekrasnim pogledom na Schwarzwald.

Tko u drugoj polovici svog života još jednom započne gradnju kuće, tada i želi što je duže moguće ostati u njoj stanovati. Dakle preporuča se vlastiti dom projektirati tako da bude “fit” i u starosti. Ovim su se načelom vodili Veronika Brose i njezin životni partner Christian Ehwald. „Bilo nam je jako važno da gradimo bez prepreka. Iako još nismo stari, vrijeme odmiče i želimo što je duže moguće ostati živjeti u vlastita četiri zida”, govori Christian Ehwald. O budućnosti se razmišljalo i kod planiranja tlocrta. U prizemlju se osim prostrane gostinjske sobe nalazi i kupaonica s tušem. Na taj je način moguće jednog dana od ovog dijela napraviti kompletnu stambenu jedinicu u kojoj bi na jednoj etaži eventualno mogla stanovati osoba s invaliditetom. Na ulazu u kuću najprije se dolazi u hodnik koji graniči sa sobom za obuću i garderobom. Iza se nalazi tuš za pse i to za dogu Shewu što ujedno služi kao praktična barijera između garaže i kuće. Prizemljem dominira otvorena zona s kuhinjom, blagovaonicom i dnevnim boravkom. Bijela kuhinja s crnom radnom pločom izrađena je kao i sve tri kuhinje u novogradnji od strane tvrtke Weberhaus i ima ostavu.

Sa štednjaka pogled puca izravno na veliki blagovaonski stol za kojim može sjediti puno gostiju. U vrijeme hladnijih dana za dodatnu porciju udobnosti u kući, zaslužan je kamin. Zimski vrt koji graniči s ovim dijelom kuće tijekom jesenskih dana poziva na opuštanje. Na terasu sa staklenom nadstrešnicom može se izaći iz zimskog vrta i blagovaonice, a istovremeno ona pruža dodatni životni prostor. Na gornjem katu sve sobe profitiraju od pune visine prostora bez krovnih kosina. Na lijevoj se strani nalazi dio koji pripada Christianu Ehwaldu s integriranom garderobom i kupaonicom. Garderoba koja pripada Veroniki Brose predstavlja spoj između spavaće sobe i njezine kupaonice. Tuš u razini poda te kada upotpunjuju opremljenost kupaonice. Highlight ovoga je prostrana krovna terasa s prekrasnim pogledom u prirodu.

Međutim, pravo carstvo Christiana Ehwalda nalazi se u suterenu – kompletno opremljen wellness i fitness: na raspolaganju stoje sauna, hidromasažni bazen, masažna fotelja i razne sprave za vježbanje. Nakon odlaska u saunu, svjetlarnik je zaslužan za nesmetano područje na otvorenom i puno dnevnog svjetla u unutrašnjosti. Pored tako puno komfora investitori nisu željeli odustati od energetske učinkovitosti. Stoga su se odlučili za ekološku ovojnicu zgrade i kućnu tehniku s dizalicom topline zrak-voda koja radi na struju koju proizvodi 20 fotonaponskih modula. K tome treba dodati kućnu bateriju, a za praktično upravljanje kućom tu je sustav kućne automatike „Weber-Logic 2.0”. Na taj način njih dvoje postižu otprilike 80 posto energetske neovisnosti.

više projekata kuća, savjeta za građenje i ideja za uređenje potražite u nekim od naših magazina
(HAUSBAU, KUHINJE I KUPAONICE, BAZENI I SAUNE, KATALOG NAJLJEPŠIH KUĆA) na svim kioscima ili
osigurajte svoj primjerak na kućnu adresu i pretplatite se preko našeg online KIOSKA