17/07/2024

U ćetvrtak,30. Siječnja u atriju ZRC SAZU u Ljubljani održao se Arhitektonski dijalog u organizaciji časopisa Outsider i tvrtke Fibran. Ove godine, šeti puta u nizu okupili su se izvrsni arkitekti te se razgovaralo i njihovompoimanju arhitekture.

Glavana tema večeri bila je odnos starog i novog u arhitekturi, a nit vodilja je bila želja za razumijevanje uloge tradicije u današnjoj srhitekturi, te se otvorilo pitanje autentičnosti i istražeivanje nivoa na kojima je arhitektura može biti suvremena, tradicionalna ili oboje.

Gosti predavači su bili: 
  • Vedina Babahmetović  – Entasis iz Zenice, BiH
  • Marko Dabrović – 3LHD iz Zagreba, Hrvatska 
  • Janez Koželj sa suradnicima – 3biro iz Ljubljane, Slovenija    
 

Večer je započela uvodnim govorima Matevža Grande, urednika časopisa Outsider i Nataše Iglič tehničke suradnice tvrtke Fibran. Prvo predavanje večeri otvorila je gđa. Vedina Babahmetović, koja već dvadeset godina uspješno vodi svoj projektni ured Entasis i Zenici. Ukratko je predstavila ključne projekte svog ureda, a potom se usredotočila na predstavljanje nedavno završenog projekta „Hiže Mišljenove”. Ova tipična bosanska kuća nalazi se u selu Puhovac nedaleko od mjesta na kojem je pronađen nadgrobni spomenik srednjovjekovnog vladara bosanske crkve g. Mišljenja. Novi objekt koji se konceptualno oslanja na tradicionalnu gradnju tog područja nakon otvaranja služit će i kao knjižnica i kao kulturni centar.

Marko Dabrović, jedan od suosnivaća hrvatskog ureda 3LHD, vodio nas je kroz odabrane projekte ureda, a nakon toga se fokusirao na obnovu nekadašnjeg kina Urania u Zagrebu. 3LHD uredu ukazala se prilika za kupnjom starog napuštenog kina. Uz ulogu arhitektonske obnove ured se postavio kao investitor i krenuo u obnovu. Prošle jeseni projekt je završen, danas je u prostoru nekadašnjek kina Urania, novo uređen kafić, višenamjenski prostor za kulturne događaje, nekoliko uredskih prostora za najam te uredi arhitektonskog ureda 3LHD.

Tina Rupar Kobe i Blaž Rupar iz slovenskog arhitektonskog ureda 3bi zadnji su stupili na pozornicu.Na primjerima pet obiteljskih kuća iznijeli su svoje stavove o arhitekturi i njenom dizajnu. 3biro je poznat po izvrsnoj drvenoj stambenoj arhitekturi: na predavanju smo saznali o procesu koji stoji iza svake njihove kuće. Vodeće načelo koje stoji iza dizajna 3biro je želja za poštenošću i logikom dizajna koja zadovoljava potrebe klijenta. Najljepše je u arhitekturi, rekao je Blaž Rupar, trenutak kada gradnja istodobno postaje estetski element.