23/09/2023

12 savjeta za savršene elektroinstalacije

Kod projektiranja kuće važan je i plan elektroinstalacija. Za izvedbu elektroinstalacija potrebno je angažirati ovlaštenog električara u kojeg imate povjerenja i koji točno zna kako treba instalirati električnu opremu u kući. Međutim, i kao investitor bi se trebali pozabaviti s time, koju

vrstu instalacije želite, koja oprema ima smisla – i koliko je čega potrebno. Sljedeći savjeti će vam pomoći donijeti pravu odluku.

1. KOLIKO UTIČNICA?

Kod projektiranja se utvrđuje koliko će biti instalirano osiguranih strujnih krugova, pojedinačno vidljivih svjetlosnih krugova i utičnica. U slučaju dvojbe, svako kućanstvo ima svoje zahtjeve kao što su radna soba s računalom i više periferijskih uređaja, visokokvalitetnu liniju u dnevnom boravku ili kućno kino. U ovim prostorijama trebate predvidjeti vlastite osigurače za

posebnu primjenu i planirati dovoljno utičnica.

2. DIZAJN UTIČNICA

Važan dio uređenja obuhvaćaju i detalji poput dizajna tipki i okvira prekidača. Ponuda raste i s dizajnerskim programima plosnatih prekidača. Što su modeli kompleksniji i atraktivniji, to je veća cijena prekidača i poklopaca, ali i instalacija postaje zahtjevnija.

3. SMART HOME ILI NE?

Odluku za Smart Home tehniku možete donijeti postepeno. Međutim, već kod novogradnje

trebale bi biti pripremljene elektroinstalacije za sustav kućne automatike. To znači: prekidač za svjetlo zamjenjuje se s dva uređaja: aktor za prekidač koji je centralno instaliran u rasklopnom ormaru, koji zatvara strujni krug po svjetiljci kao i tipke kojima se upravlja pojedinim aktorima.

Aktori za paljenje i upravljanje intenzitetom svjetla mogu se slobodno programirati na svakoj tipki koja upravlja jednim ili više potrošača. Ova je instalacija dostupna u više izvedbi. U KNX-bus tehnici je puno skuplja od klasične varijante – dok bežična tehnika EnOcean nije puno skuplja.

4. ZABAVA U KUĆI

Osim u dnevnom boravku i u drugim prostorijama želite slušati radio ili uživati u glazbi. Tu je praktični radio i podžbukani radio s RDS sustavom za montažu na zid. Još bolje: već u startu razmislite o fiksno instaliranoj multiroom povezanosti svih multimedijalnih uređaja u domu ili dajte za to pripremiti instalacije. Osim kablova za podatke i telefon moguće je iz sobe za tehniku u raznim prostorijama postaviti i audio žice.

5. PLANIRATI TELEVIZIJSKI PRIJEM

Zajedno s elektroinstalacijama postavljaju se i kablovi za antenu za televiziju. Kako bi dugoročno bili fleksibilni, u svakom se slučaju preporuča ugraditi priključak na antenu i za Internet u dnevnom boravku i svim ostalim prostorijama s televizijskim prijemom.

6. CENTRALNA PODJELA

Telefon, DSL-priključak, Internet, televizijski prijem – medijska tehnika u kući postaje sve različitija i često se mijenja ako s DSL-priključka od telekom operatera pređete na kablovsku.

Pomoću centralnog medijskog razdjelnog mjesta u sobi za tehniku postat ćete fleksibilni.

Ovdje se spajaju žice i podatci za televiziju itelefon, prerađuju u određenom ruteru i

prosljeđuju dalje.

7. PRIKLJUČCI NA INTERNET
U vrijeme umreženih kućanskih uređaja i energetskih menadžera trebate razmisliti o
tome gdje bi sve imalo smisla postaviti priključak na Internet. Primjerice na brojilu, sustavu grijanja, kod televizora, u kuhinji, za umreženo zvono na vratima, na ulazu u kuću. Svaki uređaj koji je umrežen putem kabla reducira opterećenje WLAN-a i nudi raspon za pametne telefone, tablet računala i ostalo.

8. PREDVIDJETI PUNIONICU ZA ELEKTRIČNO VOZILO
Iako se danas vozite automobilom s motorom na sagorijevanje – u novogradnji
bi trebali pripremiti teren za nadolazeću elektromobilnost. Glavna pretpostavka
za brzo punjenje u vlastitoj garaži je posebno osigurani priključak jake struje – usporedbe radi
priključak sličan onom za štednjak u kuhinji. Ako vam je instalacija preskupa, onda barem u garaži
dajte već sad postaviti cijevi velikog promjera.

9. PUNJENJE MOBILNIH UREĐAJA
U vašem novom domu možete spriječiti ružne, neizbježne adaptere za pametne telefone
i tablete. U međuvremenu postoje utičnice za punjenje preko USB-priključka u koji direktno možete uključiti kabel za punjenje svog pametnog telefona. Alternativno tome, neki proizvođači nude ugradbene punjače.

10. VANJSKA RASVJETA
Terasa bi trebala biti ugodno osvijetljena. Predvidite više mjesta za lampe, najbolje na više strana. Utičnice su također praktične, primjerice za roštilj na struju ili hladnjak. Važno: priključci bi se trebali moći ugasiti, kako bi mogućim provalnicima otežali posao. U vrtu bi barem trebalo planirati rasvjetu – primjerice pomoću praznih vodilica.

11. PRENAPONSKA ZAŠTITA
Kod udara groma postoji opasnost za osjetljive električne uređaje. Također nagle oscilacije
u mreži mogu našteti osjetljivim uređajima na struju u kući. Prenaponska zaštita
obavezna je i za privatna kućanstva.

12. ZA SVAKI SLUČAJ: PRAZNE VODILICE
I kod najboljeg projektiranja vrijedi pravilo: ne može se sve predvidjeti. Za buduća proširenja
elektroinstalacija mogu se postaviti prazne vodilice koje se lako daju nadograditi, osobito tamo
gdje tehnički razvoj posebno brzo napreduje – kao primjerice kod televizora ili kućnog kina gdje
svakih par godina izlaze novi formati slika ili zvuka te koji zahtijevaju nove ili dodatne kablove.

ŽELIM SAZNATI VIŠE

više projekata kuća, savjeta za građenje i ideja za uređenje potražite u nekim od naših magazina (HAUSBAU, KUHINJE I KUPAONICE, BAZENI I SAUNE, KATALOG NAJLJEPŠIH KUĆA) na svim kioscima ili osigurajte svoj primjerak na kućnu adresu i pretplatite se

ŽELIM PRETPLATU